Ako bi mogli da putujete u bilo koji grad na svetu samo zbog hrane, gde biste otišli?

Ovo je možda jednostavno pitanje, ali je zakuvalo neopisivu debatu kada je postavljeno na Facebook stranici portala "Lonely Planet". Čak polovina odgovora nisu bili gradovi – a da nisu u pitanju gradovi, Italija bi pobedila bez konkurencije. Tek kad su ne-gradovi izvađeni iz vrele vode, skuvan je pobednik – Bangkok! 

Neke zemlje izazvale su anksioznost za glasače: hrana je toliko dobra u celoj zemlji, kako neko može da izabere samo jedan grad – pitali su. Italija, Malezija, Tajland, Francuska, Indija, Meksiko, Maroko i Grčka predstavljali su prave kuvarske zagonetke. I još da začinimo: nijednog grčkog ili marokanskog grada nema na listi!

U prvih trideset nema ni kanadskih gradova, nijednog iz Afrike, centralne i istočne Evrope, centralne Amerike i Kariba. Iako su neki gradovi standardni na ovakvim listama, iznenađuje osmo mesto nove destinacije u svetu hrane – peruanske Lime. Iznenađenje je i slaboplasirani London, pogotovo zbog velikog broja Engleza na Facebooku, ali oni su izgleda siti londonske hrane pa su glasali za egzotiku…

Ipak, ne uzimajte za ozbiljno ovu listu, već je posmatrajte samo kao orijentir. Da je glasalo više ljudi, na listi bi sigurno bili Šangaj, Kalkuta, Los Anđeles, (Beograd?!)…

Njujork (flickr/geoftheref)

Top lista, konačno, izgleda ovako:
1. Bangkok
2. Rim
3. Pariz
4. Hong Kong
5. Njujork
6. Singapur
7.Tokio
8. Lima
9. Barselona
10. Firenca

Slede: (11) Kuala Lumpur, (12) Nju Delhi, (13) Nju Orleans, (14) Meksiko Siti, (15) Penang, (16) Napulj, (17) Bejrut, (18) Peking, (19) Istanbul, (20) San Francisko, (21) London, (22) Tajpej, (23) Lisabon, (24) Milano, (25) Seul, (26) Buenos Ajres, (27) Čikago, (28) Hoi An, (29) Madrid, (30) Melburn.

Izvor: Lonely Planet; foto-naslovna: flickr/livingethically