Dobra saradnja turističkih organizacija Srbije i Hrvatske, sve veći broj turista i stvaranje programa za mlade turiste karakterišu sadašnji momenat u turističkoj delatnosti obe zemlje.

To su u svojim izjavama naglasili turistički predstavnici Hrvatske i Srbije koji su se sa uspehom predstavili na specijalizovanom međunarodnom sajmu turizma „Krotur" (Crotour) koji se od 23. do 26. marta održava na Zagrebačkom velesajmu, zajedno sa sajmovima vina (Vinovita) gastronomije (InGa) i hotelske i ugostiteljske opreme (Hotel&Gastroteh) na kojima učestvuje 525 izlagača iz Hrvatske i 28 zemalja, među kojima je i Srbija.

„Hrvatska turistička ponuda za goste iz regiona, a naročito Srbije je bliska i poznata jer je svi znaju preko pređašnjih generacija ili od ranije", izjavio je Milo Sršen, pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ističući da je njena prednost i geografska blizina.

„Imamo izvanredne auto-puteve i turisti svuda brzo mogu stići. Moj predlog jeste da idu na ostrva jer obalu poznaju", rekao je Sršen i naveo da svaki gost može naći neko parče obale za sebe i svoje, samo treba da bude kreativan i ode iz izvikanih turističkih mesta.

On je ukazao na veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija u svim županijama i za sve ukuse,"od Pulskog filmskog festivala, Splitskog leta, Dubrovačkih letnjih igara, pa do vajarskih kolonija ili trka magaraca".

„Turistička organizacija Srbije (TOS) je prvi put na ovom sajmu, a odlučili smo da dođemo zbog pozitivnih utisaka koje su preneli kolege iz TO Beograda i Vojvodine koji su na tom sajmu već dve godine, ali i zbog dobre saradnje sa HTZ i turističkom zajednicom Zagreba", izjavila je za Olgica Miljković, viši savetnik u TO Srbije.

„TO Srbije je ponudu bazirala na dolasku mladih iz Hrvatske u Srbiju na brojne kulturne događaje, među kojima festivale koje Srbija promoviše ove godine", kaže Miljkovićeva, dodavši da je jaka ponuda i za turiste starijih godišta.

„Samo za prva tri meseca broj dolazaka turista iz Hrvatske porastao je za 28 % i ako poredimo porast od 3 % od pre tri godine imamo razloga za zadovoljstvo. Beograd prednjači jer je najinteresantniji, a slede Novi Sad i festivali po Srbiji. A kako je ovo vreme interneta, mladi turisti iz Hrvatske otkrivaju i ‘šargansku osmicu’, Mećavnik i druge destinacije u unutrašnjosti", kaže Miljkovićeva.

Glavni aduti turističke ponude Srbije su priroda i festivali, kaže ona i dodaje da sa rastom dolazaka turista u Hrvatsku pada broj dolazaka u Crnu Goru.

Na porast turista broja turista ukazuje i Vesna Nađ iz službe za odnose s javnošću TO Beograda: „Turisti s hrvatskog područja su drugi po broju turista u Beogradu u 2010. godini i to je najznačajniji skok koji beležimo posmatrano od 2003. godine. U brojkama je to negde oko 30.000 turista iz Hrvatske što je značajan broj" Nađ je istakla i veliki interes turista za Beograd koji je u regionu u smislu noćog provoda i zabave skočio na prvo mesto.

Zadovoljstvo nastupom na sajmu u poslednje tri godine izrazio je i Damir Rajtenbah, stručni suradnik u TO Vojvodine: „Prilično smo zadovoljni interesom i posetom, kako građanstva tako i turističkih agencija, što je bitno jer su one grupacija koja će organizovano dovesti u Vojvodinu velik broj gostiju".

„Naglasak je na seoskom tj. salašarskom turizmu, ali i na ostalim oblicima kao što su biciklizam, obilazak manastira Fruške gore, što sve nailazi na veliku pažnju posetilaca sajma", rekao je on.
Izvor: B92