Uprkos nedavnim političkim revolucijama u Tunisu i Egiptu, interesovanje turista iz Srbije za ove destinacije nije smanjeno, kažu u turističkim agencijama.

Iako su revolucije koje su zadesile sever Afrike pretile da ozbiljno ugroze turizam, konkretno Tunisa i Egipta, to se, ako je bar do turista iz Srbije, neće desiti.

Naime, kako su nam rekli u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA), interesovanje putnika iz Srbije za ove destinacije ne jenjava, tako da se očekuje uspešna sezona.

Direktor YUTA Rade Stanković, rekao je za B92 da je ta organizacija radila i istraživanje raspoloženja turista kada je u pitanju leto 2011. godine, koje je dalo i razloga za optimizam kada su u pitanju Tunis i Egipat.

"Želeli smo da znamo kakvo je interesovanje putnika i posle ovih događanja u Egiptu sproveli smo istraživanje na uzorku od negde oko 2.000, skoro 3.000 ispitanika. Pokazalo se da se skoro to interesovanje uopšte nije promenilo", kaže on.

"Zaključak je da naši građani, naši putnici nisu tako osetljivi na te promene na koje je zapadni turista vrlo osetljiv. Rekao bih da su naši putnici, naši građani željni upravo promena i željni su nekog opuštanja, relaksacije s jedne strane. S druge strane, upravo zbog pada tražnje zapadnih turista, to se naravno odrazilo i u nekom cenovnom smislu – više nije tako skupo u njihovoj punoj sezoni", objašnjava Stanković.

Po njegovim rečima, to znači i da će cene aranžmana biti povoljnije nego narednih godina, ali i da će biti više avio-kompanija koja će prevoziti srpske turiste u zemlje koja već godinama važe za najpopularnija letovališta.
Izvor: B92