Predstavljamo top 5 destinacija koje ne biste smeli da napustite a da pre toga ne naučite da pravite neka njihova jela.

Svakako jedan od najboljih "suvenira" koji možete da donesete u domovinu sa nekog putovanja je recept za ukusno jelo koje ste bili u prilici da probate u zemlji u kojoj ste boravili. Preporučujemo vam pet mesta na planeti na kojima bi trebalo da oprobate i kulinarske sposobnosti.

Luang Prabang (flickr/Michel27)

1. Luang Prabang, Laos
Majušna zemlja Laos, često je u "senci" suseda Tajlanda i Vijetnama, ali to je nije sprečilo da stvori svoju, nacionalnu, jedinstvenu i veoma ukusnu kuhinju koju, pre svega, možete da okusite u bivšem kraljevskom gradu Luang Prabangu. U Laosu naučite tajne specijaliteta jąew bąwng, začina koji se pravi od čilija i sušene bizonske kože ljutim, a ne zaboravite i na khai phųn, odnosno suve rečne alge pohovane u susamovom semenu. Oba jela ukusnija su nego što bi vam se to učinilo na prvi pogled, a khai phųn u kombinaciji sa hladnim Lao pivom predstavlja jedan od najukusnijih brzih zalogaja na celom svetu. Restoran "Tamarind" nudi celodnevne kurseve kuvanja u otvorenom paviljonu na obali jezera. Kurs obuhvata i posetu lokalnoj pijaci.

2. Istanbul, Turska
Mesto na kome su se susrele "kuhinja" Evrope i Azije, pod velikim uticajem nekadašnjeg Otomanskog carstva nalazi se daleko izvan voda Bosfora. Na lokalnim pijacama i restoranima pronaći ćete ukuse nastale mešanjem Balkana sa zapada i Male Azije sa istoka. U bogatoj ponudi ulične gozbe preporučujemo midye tava (punjene dagnje) ili sendvič sa svežom ribom na dokovima Eminönü. Pod tradicionalnim jelima ovog podneblja podrazumeva se yayla çorbasi (supa od jogurta sa mentom) i imam bayıldı (punjeni plavi patlidžan). Kulinarsku veštinu ovog podneblja možete da savladate uz restoran "Cooking Alaturka" koji organizuju četvoročasovne kurseve u opuštenoj atmosferi koji obuhvataju i zajednički ručak.

Pijaca u Oahaki (flickr/maximalideal)

3. Oahaka, Meksiko
Kuhinja regiona Oahake je najbolji dokaz da meksičke nacionalne đakonije podrazumevaju mnogo više od naćosa i buritosa. Grad je ljubiteljima hrane poznat kao mesto na kome možete da probate najbolji sos sa čilijem i čokoladom, dostupan na pijaci ili u restoranima. U potrazi za pravim lokalnim doručkom posetite pijacu Abastos gde ćete naći huevos oaxaqueños – tvrdo kuvano jaje u čili-paradajz čorbi, posle čega bi trebalo da pređete na degustaciju chapulines (pečenih skakavaca). Ako insekti baš i nisu po vašem ukusu, zadovoljite se odličnom Oahaka čokoladom. Časove kuvanja u Oahaki preporučujemo u restoranu "El Teatro Culinario".

4. Poluostrvo Benks, Novi Zeland
U pauzi između planinarenja, kupanja u bazenu sa delfinima i vožnje kajakom, posetite novozelandsko živopisno poluostrvo Benks kako bi ste se uverili i u kulinarske potencijale ove zemlje. Poseta Liteltonu subotom ujutru omogućava i posetu jednoj od najboljih pijaca, pa možete da vidite stvarno veliki izbor voća i povrća. Raspitajte se o časovima kuvanja u "Ground Culinary" centru. Vratite se ovde i u nedelju kako biste pohađali čas u "She Chocolate" školi, u blizini Guvernerovog zaliva. U okolini luke Akaroa, upustite se u avanturu i istražite odlično snabdevene butike sira i vina. Smeštena u nekadašnjoj francuskoj koloniji Akaroa, "Akaroa – škola kuvanja" akcenat stavlja na lokalne recepte koji podrazumevaju pregršt svežih morskih plodova.

Cao lau (flickr/avlxyz)

5. Hoi An, Vijetnam
Putnici se uglavnom odlučuju za posetu Hoi Anu u Vijetnamu, kako bi istražili i saznali nešto više od istoriji mesta koje je bilo pod velikim uticajem Portugalaca, Franciza i Japanaca – ili pak da pribave sebi novu garderobu koju su sašili iskusni krojači. Ovo, pomalo pospano naselje, odlično je mesto da se savlada i veština kuvanja vijetnamskih specijaliteta, među kojima izdvajamo cao lau, jelo sa knedlama koje su ovde doneli Japanci. Preporučujemo i bánh da, pirinač sa krekerima. Noćna pijaca u Hoi Anu važi za jednu od najboljih u Vijetnamu, ali ipak pokušajte da na spavanje ne odete mnogo kasno, kako biste mogli ujutru da ustanete ranije i pazarite na gradskoj ribljoj pijaci. Kursevi kuvanja u restoranu "Red Bridge" i školi kuvanja obuhvataju i posete farmama, marketima i pijacama.
Izvor: Lonely Planet