Iako ih posećuju milioni turista, mnoga turistička mesta čuvaju tajne koje često nisu poznate ni najvećim znalcima ili kvizomanima, a kamoli običnim putnicima. Za sve ljubitelje trivijalnosti “Lonely Planet” sastavio je popis deset neobičnih podataka iz celog sveta.

Mont Everest (flickr/Sistak)

1. Mont Everest
Penjanje na vrh sveta organizuje veliki broj tamošnjih turističkih agencija. Sa oko 8.850 metara, snežni vrh između Nepala i Tibeta najviša je tačka na Zemlji. Ali, jeste li znali da vrh na mestu spajanja dvaju velikih tektonskih ploča još raste za otprilike četiri milimetra godišnje? Odlučite li se na uspon prema Everestu, susrešćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora i izvanredan planinski pogled…

2. Meksiko Siti
Meksiko Siti svake godine prosečno tone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod koga su potom eksploatisane podzemne zalihe vode. Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po celom gradu, ali i podatak da je na spomenik Anđelu nezavisnosti bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

Vatikan (flickr/Allie_Caulfield)

3. Vatikan
Najmanja nezavisna država sveta čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za sigurnost poglavara Katoličke crkve, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafael. Sveta Stolica, osim toga, sa 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, nosi sve oznake države – ima zastavu, himnu, poštu, registarske pločice i kovanicu evra koja poput svih drugih vredi u EU.

4. El Pueblo de Nuestra Senjora la Rejna de Los Anđeles
Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je puni naziv Los Anđelesa. Na istoriju Grada Naše Gospe Kraljice Anđela, nastalog 1781, danas podseća El Pueblo, nekadašnje gradsko središte pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju L. A. na početku 19. veka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. veku, pokazuje katedrala Naše Gospe od Anđela (Our Lady of the Angels) sa čak 11 spratova.

5. Nuestra Senjora Santa Marija del Buen Ajre
Buenos Ajres je i svetska prestonica tanga. Iza još jednog podužeg naziva, koji u prevodu znači Naša Gospa Sveta Marija od Dobrog Vazduha, krije se argentinska metropola Buenos Ajres. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i mnogih mesta za noćne provode je i svetska prestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu sedeti ispruženih nogu da bi se potencijalni partner u prolazu spotakao o njihova stopala.

6. Londonska podzemna železnica
Znate li da je londonski metro prva podzemna železnica na svetu? Početna deonica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Pedingtona i Feringdona. Najstarijom deonicom danas se može proći vozeći se od Sirkl Lajna do Kovent Gardena i u Londonskom saobraćajnom muzeju, gde se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna železnica na svetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

Planina Tejbl

7. Planina Tejbl
Ime planine koja je zaštitni znak Kejptauna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači ‘sto’ pa nije slučajno da oblake koje vetar često donese na njen vrh od 1.087 metara nazivaju ‘stolnjacima’. Planina je, inače, deo nacionalnog parka, a sa njenih obronaka pruža se nezaboravan pogled na Kejptaun i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.

8. Kineski zid
Svi ljubitelji trivijalnosti znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino delo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Reke turista koji hrle na delove zida nedaleko od Pekinga uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vreme dinastije Ming (od 14. do 17. veka), iako je gradnja prvih delova počela još u 7. veku pre Hrista.

Gondole (flickr/Dimitris Iliopoulos)

9. Venecijanske gondole
Gondolama u Veneciji turisti teško mogu odoleti, ali retko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja o načinu na koji su ti čamci napravljeni. Svaka je sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drva. Leva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da delovi gondole predstavljaju razne predele Venecije – prednji deo šest gradskih reona, zadnje ostrvo Gajdeka, a bočni most Rijalto.

10. Monolit Uluru
Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne rđe, najpoznatiji svetski monolit Uluru, iznikao iz srca australijske pustinje, uopšte ne bi bio crvenkast, već dosadno siv. Ta izvanredna stena, koju Aboridžini smatraju svetim mestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive u vreme sutona. Odlučite li se da posetite tu ‘rđavu’ atrakciju, učinite to između aprila i oktobra da biste izbegli letnje temperature koje dosežu i 45 stepeni Celzijusa.
Izvor: Tportal