Istraživanje koje je sproveo Svetski ekonomski forum o konkurentnosti svetskih i evropskih zemalja kada su u pitanju turizam i putovanja (T&T), svrstao je Srbiju na začelje liste zemalja Evrope, tačnije na 38. poziciju od 42 zemlje…

Od evropskih zemalja od Srbije su slabije pozicionirane samo Ukrajina (39), Jermenija (40), BiH (41) i Moldavija (42). Zbir svih uslova koji su razmatrani pokazao je da je Švajcarska najkonkurentnija, a posle nje Nemačka i Francuska. Ocenjivani su održivost životne sredine, propisi, bezbednost, zdravlje i higijena, infrastruktura avionskog i drumskog saobraćaja, kulturni i prirodni resursi, obrazovanje i obučenost kadrova, sposobnost radne snage, afiniteti za turizam i putovanja i drugi kriterijumi, a za pojedine, izvor nije bio samo Svetski ekonomski forum. 

Kada je u pitanju Srbija, rezultat pokazuje da naša država nije baš zainteresovana da ulaže u turizam jer je Srbija po tom kriterijumu tek na 103. mestu, stanje puteva nam se takođe nalazi u začelju tabele, a među loše ocenjenim stavkama su kvalitet lučke infrastrukture, obučenost kadrova, obim i efekti oporezivanja u T&T industriji, cene u hotelima, kvalitet prirodne sredine, sprovođenje kriterijuma zaštite životne sredine i drugi.

Istraživanje je pokazalo da je Srbija među prvih 50 zemalja po konkurentnosti kada je u pitanju vreme potrebno za pokretanje biznisa, zdravlje i higijena, paritet kupovne moći, cene aerodromskih taksa, stadioni, prisustvo velikih rentakar kompanija… Ono što naročito nije dobro jeste što je naša zemlja 22. na listi kada su u pitanju saobraćajne nesreće.

– Na sajmovima turizma promovišemo Srbiju. Prošle godine smo doveli 200 novinara iz inostranstva i turoperatera. U januaru ove godine smo imali za 18 odsto više turista nego u tom periodu prošle godine. Recimo, treba otvoriti i aerodrom u Nišu, ali treba govoriti i o nedovoljnoj brizi za zaštitu životne sredine, o lošim putevima, infrastrukturi, signalizaciji – kaže za "24 sata" Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Pozicija Srbije u odnosu na kriterijume
zdravlje i higijena 41
turistička infrastruktura 49
kulturni resursi 59
infrastruktura internet i telefonskih veza 62
bezbednost 66
afiniteti za putovanja i turizam 66
zakoni i propisi 68
ljudski resursi 76
obrazovanje i obuka 82
infrastruktura avio-saobraćaja 111
infrastruktura drumskog saobraćaja 115
konkurentnost cena u T&T 118
prirodni resursi 123
održivost životne sredine 124
* pozicija u odnosu na 139 zemalja sveta

Izvor: 24sata.rs