Sportski svet, sa svojim junacima i simbolima, često privlači bezbroj turista. Iako velika međunarodna takmičenja dominiraju – Olimpijada, svetska i kontinentalna prvenstva u fudbalu, košarci… – turiste privlače i neka nacionalna prvenstva. Pogledajte listu nekih takmičenja, koja su prevazišla lolalni nivo i definisala kulturu i sam život.

Brazilski fudbal (flickr/keetr)

Fudbal u Južnoj Americi
Iako se fudbal igra u svakom kutku naše planete, strast koju južnoamerikanci gaje prema ovoj igri prevazilazi sve. Brazil ima najviše titula svetskog prvaka, brazilske navijačice nisu stidljive, a na stadionima se sve ori od pesme, igre i bubnjeva. Najlegendarniji fudbaler Pele i dalje promoviše igru, a sve više turista dolazi da gleda Kopa Libertadores, pa i lokalne derbije. Argentina ne zaostaje, pogotovo od kad se pojavio mlađani Mesi. 

Surfovanje na Havajima
Kažu da su najbolji talasi na Havajima. Tokom havajske "zime" talasi od desetak metara stvaraju uslove za najbolje vratolomije. Ostrvo Oahu je posebno poznato, pa su ovde smeštene i najbolje surf škole. Jedna od najlepših plaža na svetu, Vaikiki, iako prirodna dograđivana je zbog ogromne navale turista koji žele da prisustvuju takmičenjima tokom cele godine. Problem mogu da budu preveliki talasi i uragani koji pustoše obalu…

Grand Final – Australija

Australijska ragbi liga – Grand Final
Melburn postaje haotičan tokom jednog septembarskog dana, kada se dva tima bore za pehar australijske ragbi lige. Iako je ragbi smišljen da bi kriketaši bili u formi van sezone, postao je veoma popularan još šezdesetih godina prošlog veka. A danas, Grand Final može da se meri sa najvećim svetskim takmičenjima – privlači navijače iz Azije, Amerike, Engleske, Japana… a dobit od prodaje televizijskih prava zaista je impresivna.

Formula 1 – Velika nagrada Monaka
Iako svaka trka Formule 1 privlači pažnju, iako ima važnijih i zanimljivijih trka u toku jedne sezone, iako uglavnom prvi na startu bude prvi na cilju, gledaoci u živopisnom Monte Karlu stoje i sede veoma blizu akcije. Dok vozači prelaze 263 kilometra dugačku stazu i dok se timovi taktički nadmudruju, navijači-turisti ogluve od brujanja motora, udišu mirise goriva i spaljenih guma, oduševljavaju se kao da su u nekoj areni kad su sudari – još od 1929. godine. Naravno, pre i posle trke pored običnih turista mogu da se vide i najpoznatije filmske, muzičke i druge svetske zvezde. Trka u Monte Karlu nije obična trka – proverite!

Tajlandski boks

Tajlandski boks
Neviđeni udarci i bučno navijanje samo su deo spektakla koji nudi tajlandski boks. Sa divljom muzičkom pratnjom počinje svaki meč koji dočarava i pomahnitalo klađenje na jednog od boksera. Borbe su na pet trominutnih rundi odvojenih sa po dva minuta pauze. Nacionalni sport Tajlanda datira još iz 15. veka i kao jedna od najstarijih borilačkih veština kao magnet deluje na turiste iz celog sveta.

Tour de France
Svakog jula sve oči sveta uprte su ka spektakularnoj biciklističkoj trci na svetu – Tour de France. Najteža i najpoznatija trka na svetu traje oko tri nedelje, a poziv za učestvovanje dobijaju samo najelitnije ekipe na svetu. Biciklisti prelaze po 3.000 kilometara a iako je svake godine staza drugačija cilj je od 1903. uvek isti – Šanzelize u Parizu. Trka oko Francuske privlači Amerikance zbog sedmostrukog šampiona Lensa Armstronga, Špance zbog Kontadora (3 puta prvak) i Induraina (5 puta prvak), Belgijance zbog Edija Merksa (5 puta prvak)…

Odbojka na pesku (foto: Wikipedia)

Odbojka na pesku – Brazil
Razvijotke u kupaćim gaćama i mačke u bikinijima koje igraju odbojku na pesku – redovan je prizor na Ipanemi i Kopakabani još od osamdesetih godina prošlog veka. Mali sport doživeo je meteorski uspon popularnosti od kad je debitovao kao zvaničan olimpijski sport 1996. godine u Atlanti. I tada su, naravno, Brazilci osvojili medalje. Prvi zvaničan egzibicioni meč održan je u Rio de Žaneiru 1986. godine pred 5.000 gledalaca…

Super Bowl – SAD
Američka nacionalna fudbalska liga (NFL) je neprevaziđeno takmičenje, a finale – Super Bowl – najgledaniji je američki događaj skoro svake godine. Iako se uvek igra na drugom stadionu, zanimljivo je da nijedan tim nije igrao finale na svom terenu. Održava se poslednje nedelje u januaru ili prve nedelje u februaru, a čak 60% Amerikanaca gleda TV prenos – koji je poznat po superskupom reklamnom prostoru. Grad-domaćin je uvek u žiži interesovanja ne samo američkih već i evropskih i azijskih turista.

Royal Ascot (flickr/Mike_fleming)

Rojal Askot – Engleska
Prva inkarnacija najčuvenije trke konja na svetu dogodila se još 1711, pa će ove godine od 14. do 18. juna biti proslavljena tristogodišnjica. Ovo je petodnevni događaj koji okuplja svetsku elitu. Mnoge poznate lepotice sa nestrpljenjem očekuju Dan posvećen damama da bi pokazale neverovatne šešire. U Askot, u oblasti Berkšir, često dolazi i kraljica, zbog koje postoje stroga pravila ponašanja pa i odevanja (nije dozvoljeno da se nose mini suknje, da se vide stomaci i ramena, obavezan je šešir…). Tokom pet dana takmičenja svake godine organizatori potroše više od 4.500 kilograma jagoda, 170.000 boca šampanjca, pripremi se oko 10.000 jastoga i 5.000 različitih vrsta školjki.
Izvor: Lonely Planet