Španska državna kompanija “Aena”, koja upravlja aerodromima, najavila je niz štrajkova od 20. aprila pa sve do kraja jula. Loša vest za milione turista!

Više od 12.500 zaposlenih u "Aeni" štrajkovaće više od tri meseca i efektivno zatvoriti većinu aerodroma u zemlji u periodu kada zemlja ima najveću najezdu turista. Još se ne zna da li će aerodromi biti potpuno zatvoreni za promet ili će avioni ipak sletati i uzletati a putnici će se sami brinuti za prtljag. Sve zavisi od toga da li će u štrajku učestvovati i vatrogasci. Bez njih, zgrade će morati da se zatvore.

Takođe, bojkotu će izgleda da se pridruže i kontrolori leta. U tom slučaju, crno se piše i Portugalu i Maroku, jer avionima neće biti dozvoljeno preletanje španskog vazdušnog prostora.

Tako će, na primer, "Ryanair" morati da otkaže oko 300 letova. Predstavnici ove kompanije pozivaju Evropsku uniju da preduzme mere protiv štrajkača, jer se gomilaju gubici zbog štrajkova, ali i prošlogodišnjeg vulkanskog pepela. I u British Airwaysu su u stalnom kontaktu sa španskim vlastima.

Štrajk je podstaknut željom vlade da privatizuje aerodrome, čemu se zaposleni protive. Španija bi mogla ove godine da profitira kao nikad do sada, jer joj ide u prilog što niko ne putuje u Severnu Afriku.
Izvor: tportal.hr