Svetski fond za prirodu (WWF) najavio je akciju “Sat za našu planetu – Earth Hour” koja će se održati po treći put u Srbiji, 26. marta 2011. godine u 20.30, a podrazumeva isključivanje svetla na sat vremena širom sveta.

Akcija "Sat za našu planetu – Earth Hour" je međunarodna inicijativa nastala 2007. godine u Sidneju, a narednih godina sve veći broj zainteresovanih se priključivao programu. Prošle godine u akciji je učestvovalo više od 4.500 gradova iz 128 zemalja i svi su ostali u mraku, kako bi pružili podršku očuvanju planete. 

Prošle godine u Srbiji aktivno je učestvovalo više od četrdeset gradova i opština, a ove godine broj i dalje raste. Akciju sada podržava više miliona istomišljenika u preko 6.000 gradova širom sveta.

"Suočeni smo sa sve većim brojem elementarnih nepogoda čiji je uzročnik upravo promena klime koja je nastala kao posledica ljudske aktivnosti. Najveći problem u Srbiji je neinformisanost ljudi o posledicama koje mogu da izazovu ovakve promene. Svako može i treba da utiče na budućnost planete i da se trudi da živi u skladu sa prirodom. Pozivamo sve građane da se simboličnim isključivanjem svetla u subotu, 26. marta uključe u akciju Sat za našu planetu i budu deo zajedničke globalne inicijative sa ciljem da se obezbedi održiva budućnost naše planete" – izjavila je Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu.

Do sada, zvaničnu podršku u Srbiji pružili su Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Grad Novi Sad, Telenor, Železnice Srbije, Supernatural festival, ekomusketari, kao i brojne organizacije, fakulteti, NVO, kompanije i pojedinci.

Gradovi širom sveta koji su podržali ovu akciju su Los Anđeles, Njujork, Las Vegas, London, Hong Kong, Sidnej, Rim, Manila, Oslo, Kejp Taun, Varšava, Lisabon, Singapur, Istanbul, Meksiko Siti, Toronto, Dubai i Kopenhagen. Svetske znamenitosti, kao što su piramide u Gizi, Golden Gejt most u San Francisku, Koloseum u Rimu i Coca-Cola bilbord na Tajms Skveru, engleski nacionalni muzej fudbala, najviši hotel na svetu u Dubaiju – "Burdž Al Arab" i jedan od najviših tornjeva na svetu "Si-En Tauer" u Torontu.
Izvor: Economy.rs