Mladi Egipćani pokrenuli su kampanju “Egipat je bezbedan”, a učesnici kampanje čiste nacionalne spomenike, dok taksisti posetiocima nude vožnju po čuvenom kairskom trgu Tahrir, gde su se okupljali demonstranti.

Egipat, sa bogatom istorijom stare egipatske civilizacije, peskovitih plaža i toplog mora, bio je omiljena turistička destinacija, ali posle protesta praćenih nemirima, i odlaska predsednika Hosnija Mubaraka, turizam u regionu je opao.

Pre krize, Egipat je ubirao oko 280 miliona dolara nedeljno od turizma. Umesto predugih redova za kupovinu ulaznica, i gomile turista koji šetaju unaokolo, čudo antičkog sveta – Giza, gde se nalaze Velika sfinga, piramide i brojni drugi hramovi, gotovo prazni. Zbog toga, mladi Egipćani su pokrenuli kampanju "Egipat je bezbedan", iako je život u Egiptu i dalje daleko od normalnog.

Pošto su se osamnaestodnevne demonstracije završile, a Mubarak 11. februara podneo ostavku, mnoge škole su i dalje zatvorene, a demonstranti protestuju zahtevajući da svi Mubarakovi saveznici izađu iz vlade. "Što se tiče oživljavanja turizma, trenutno je problem Libija, ne mi. Ceo region je trenutno usijan", rekao je direktor egipatske turističke kompanije "Silvija turs", Karim Mohsen.

Po izbijanju demonstracija mnogobrojne vlade su upozorile svoje građane da ne putuju u Egipat, a na desetine hiljada onih koji su se zadesili tada na nekoj od egipatskih destinacija, vraćeni su kućama.
Izvor: Vesti-online.com

***************
Egipatski turizam se razboleo
Oscilacija u dolasku turista bilo je i ranije, i to posle napada ekstremista koji su ubili 58 turista i četvoricu Egipćana u drevnom hramu u blizini Luksora 1997. godine. A bilo ih je i u periodu od 2004. do 2006. godine, nakon što se dogodila serija samoubilačkih napada u letovalištima na Crvenom moru, nakon čega su se turisti bojali da posete region. "Turizam u Egiptu se možda razboleo, ali nikada neće umreti", rekao je vodič i egiptolog Vagih Tabit.
***************