Ko želi pravi mir na Jadranskoj obali sada može sebi da kupi ostrvo u hrvatskom Jadranu, jer su ih dve porodice stavile na doboš. Uskoro će u ponudi biti još desetak ostrva.

Dve hrvatske porodice odlučile su da prodaju ostrva Orudu i Palacol u lošinjskom arhiperagu, koja su njihovo vlasništvo. Zajednički predak te dve porodice ostrva je kupio 1925. godine, za šta postoje uredni papiri, da bi na njima čuvao ovce, a za taj posao naslednici nisu zainteresovani. Hrvatska vlada se odrekla prava preče kupovine ostrva, pa će se uskoro naći na međunarodnom tržištu nekretnina, po ceni od 5,8 miliona evra, piše "Jutarnji list". Ipak, vlasnicima pri prodaji problem predstavlja hrvatska zakonska regulativa, jer su ostrva klasifikovana kao poljoprivredno zemljište, za koje u Hrvatskoj stranci nemaju pravo kupovine, osim preko preduzeća registrovanih u toj državi.

Vlasnici dva ostrva kažu da su već pokrenuli postupak promene Detaljnog plana uređenja, kako bi kupac mogao da ostrva razvija kao kreativno-turističke zone. Za ostrva Orudu i Palacol svojevemeno se interesovao vlasnik Formule 1 Barni Eklston, ali je odustao, pošto su, tada, zakonske preperke bile nepremostive.

"Jutarnji list" piše da je još desetak vlasnika nenastanjenih ostrva odlučilo da ih proda, a izvesno je da će Vlada i za ta ostrva odbiti pravo preče kupovine. U privatnom vlasništvu nalazi se oko 688 hrvatskih ostrva, a sva su na popisu Državnog programa zaštite, usvojenog pre tri godine kako bi se sprečila rasprodaja nacionalnog prirodnog blaga.
vesti-online.com