Pušenje marihuane na ulici ili kafiću gotovo da je postala normalna pojava u Pragu, iako droga u Češkoj nije legalizovana. Zakoni su toliko liberalni da su policiji u mnogim situacijama vezane ruke, pa mladi sve više dolaze u ovaj grad kako bi slobodno uživali u noćnom provodu i drogama.

Prag (flickr/aigle_dore)

Posle kampanje da se popularni kofi-šopovi u Amsterdamu zatvore, na svetlost dana polako izranja alternativna praška scena. U Češkoj je dozvoljeno posedovati 15 grama marihuane, jedan gram kokaina ili 1,5 gram heroina, tako da u čuvenim lepotama češke prestonice turisti sada uživaju na poseban način, pod dejstvom marihuane!

Iako zvanično nisu uvršteni u turističku ponudu grada, klubovi u kojima se marihuana slobodno puši, postali su pravi magnet za nove turiste. Jedan od njih je i klub \"Kros\". Vlasnik Tomas Zdenek ponosan je što trećinu njegovih klijenata čine stranci.

\"Mnogi se raduju što ovde mogu da javno na ulici i u mnogim kafićima i klubovima puše travu. Jer, to im nije dozvoljeno u njihovim zemljama, tamo moraju da se kriju. Kada su kući, strah ih je da će zbog nekoliko grama marihuane završiti u policijskoj stanici\", izjavio je Zdenek za nemački državni radio \"Dojče vele\".

Iako droga nije legalizovana, češki zakoni su veoma liberalni: ako vas policija uhvati sa 15 grama marihuane, jednim gramom kokaina ili 1,5 grama heroina, ne može vam ništa. I dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, policija je zabrinuta. Šef kancelarije za narkotike Jakub Fridrih kaže da su labava ograničenja dovela do cvetanja kriminala.

\"U početku je to bilo u neku ruku i romantično s jednom subkulturom malih proizvođača. Oni su svoje biljke uzgajali sami i među sobom razmenjivali. To je bilo na jednom filozofsko-duhovnom nivou. Ali danas to tržište ima komercijalni karakter. Tu su aktivne kriminalne bande iz Vijetnama i Holandije. Situacija je veoma problematična\", rekao je on.

To, međutim, ne zanima Tomasa Zdenka. On priželjkuje da Prag preuzme primat Amsterdamu. To i nije daleko od realnosti jer, prema anketama, u Češkoj raste broj pristalica legalizacije marihuane, koji svake godine protestuju u to ime. Za ovo proleće najavili su najmasovniji protest do sada.
Izvor: Vesti-online.com