Ukoliko sanjate “vinski” odmor ili bar vikend, ali sa ograničenim budžetom, možda vam i ne bude skupo da posetite neki manje poznati vinski region u svetu. Portal Bootsnall predstavio je predele u kojima su cene niže, nema gužve ali zato ima odličnih vina.

Portugalski vinogradi

Maroko
Na listi je, kao najpovoljniji, Maroko, na čije su vino pored Feničana i Rimljana, veliki uticaj imali i Francuzi. Međutim, kad su dobili nezavisnost od Francuske vinarstvo je gotovo zamrlo do pre dvadesetak godina. Ulaganja vinara urodila su plodom, a pošto su iskoristili najbolje klimatske uslove u Severnoj Africi, pogotovo u okolini Fesa, nastali su sada poznati svetski brendovi, uglavnom crvenog vina. Marokanska vina su pobrala najveće nagrade na evropskim sajmovima vina poslednjih godina, pa je vinarstvo u toj zemlji procvetalo. Ukoliko zaobiđete Kazablanku, na marokanskim vinskim turama, možete jeftino da prođete i degustirate kvalitetna vina. 

Evropske destinacije
Iako smo se potajno nadali da će se na ovoj listi naći i naša zemlja, ipak prednost ima Mađarska. Izgleda da tokajsko vino i dalje "pali", ali autori teksta navode i druge brendove i, što je važnije, stalne popuste, jeftin prevoz, dolazak i smeštaj u Budimpešti.

Na "drugoj" strani je Turska, sa "ultra" jeftinim vinom koga Turci zovu "köpek öldüren" (vino koje ubija pse), pa zato nemojte da kupujete baš najjeftinije vino. Ovde se nalaze "najstariji svetski vinogradi", pa čak je i Noje tu negde pravio vina, a bogami i pio… U poslednjih dvadesetak godina, postoji nekoliko podruma vina u Turskoj koji su postali svetski poznati. Preporučuje se putovanje u Izmir.

U Portugalu je sva pažnja usmerena na vino verde, "zeleno vino", koje se proizvodi na severu zemlje, a zbog teme teksta mora da se zaobiđe čuveni porto. Za "vinske" turiste, Portugal je najjeftiniji od zemalja Zapadne Evrope, a do malih vinskih podruma i vinograda preporučuju se zaista jeftini aranžmani.

I Kipar je veoma interesantan zbog vina "Commandaria", koje je poznato još iz 12. veka. Regije oko Pafosa i Limasola su najpoznatije, pa je preporuka da se smestite u lokalne hostele i počnete da istražujete jer prosečna flaša dobrog vina košta samo šest dolara, a vinske ture organizuju mnoge turističke agencije.

Njujork
Iako je na američkom tlu Kalifornija dominantna, područje Njujorka je sve cenjenije a mnogo jeftinije. U državi Njujork se, inače, nalazi i najstariji vinograd u SAD, koji je, kako kažu, začuđujuće lep u sezoni berbe grožđa. Vinske ture po državi Njujorku su sve popularnije pa je najbolje da što pre ispitate ovu destinaciju. Postoje dobri a jeftini hosteli i moteli, a dobra vina mogu da se kupe za manje od 10 dolara.

Gruzija
U "balkonu Evrope" za turiste sve su primamljiviji vinski regioni, a putnici kažu da se retko dogodi da vas domaćini ne pozovu u kuću na čašu dobrog vina. Takođe, Gruzija je raj za turiste sa plitkim džepom. Rent-a-kar je izuzetno povoljan, smeštaj takođe, a teško da ćete pronaći flašu vina skuplju od pet dolara.

Tajland
Iako pozajmljuju tehnologiju od Francuza i Australijanaca, tajlandski vinogradari izgleda da rade dobar posao. Iako Tajlandu "vinski" turizam i nije neophodan, posvećuje mu se dosta pažnje. Klima je za grožđe veoma dobra, pa zašto da se ne iskoristi?!

Nekoliko regiona je veoma popularno, uključujući i okolinu Bangkoka, koji može da posluži kao baza. Ukoliko vas interesuje vino koje košta od 5 do 9 dolara, smeštaj jeftiniji od 15 dolara, ručak do 5 dolara, pre nego što odletite do Tajlanda posetite www.winetourthailand.com.
Izvor (tekst i fotografije): Bootsnall