Japanski gradić Iga-Ueno se prve nedelje u aprilu pretvara u pravi grad nindža. Iako Nindža festival najozbiljnije shvataju klinci, koji u kostimima osvoje čitav centar grada, na radost znatiželjnih turista, ovo je pravo mesto i da naučite nešto o pravim nindžama.

Smešten u planinama na oko dva sata vozom od Osake, Iga-Ueno je navodno oduvek bio dom ovih neustrašivih majstora borilačkih veština, čija je reputacija poznata čitavom svetu preko akcionih filmova, stripova, video-igrica… Danas, nindže su više deo moderne mitologije, kombinacija narodnih predanja i pop kulture.

Ali, oni koji se zadese u Iga-Uenu u vreme održavanja godišnjeg Nindža festivala teško da će moći da ospore njihovo postojanje. Naravno, ove savremene nindže imaju oružje od gume i papira, a njihovi kostimi nisu obavezno crni – ima ih i ljubičastih, crvenih, bebi plavih, žutih… I većina ih nema više od 10 godina (ako se izuzmu nindža-manekeni koji vise sa krovova ili vire iza stubova, čisto da bi upotpunili atmosferu).

Centar grada bude preplavljen "patuljastim ubicama", posebno u okolini dvorca iz 16. veka, čiji kameni zidovi obezbeđuju idealnu scenografiju za "napade" na roditelje iz mraka. Ostale festivalske aktivnosti uključuju nindža performanse u Nindža muzeju, porodične piknike…

Zapravo, većina nindža atrakcija u japanu namenjena je deci i turistima.
U blizini grada Nagano, u "Kući nindža čuda" možete da se okušate u lavirintima lažnih podova, tajnih prolaza, skrivenih vrata, različitih prepreka… Kad vidite nindža klince u tome, na početku vam može delovati kao igra, ali, ako niste baš vešti, lako vam se može desiti da ceo dan provedete izgubljeni u ovom lavirintu.

Na severu, u Kanazavi, postoji takozvana "Nindže-dera", kuća i hram klana Maeda, čiji članovi uopšte nisu bili nindže, ali su smislili tako lukave i smrtonosne sisteme odbrane, da je njihov dom preimenovan. Uostalom, s prefiksom "nindža" svakako privlači više turista.

Inače, i sama ta reč je prilično nova, a njeno značenje proizvod industrije zabave.

– Originalni tajni operativci, danas poznati kao nindže, radili su pod različitim imenima i u različitim ulogama. Njihov glavni cilj bio je da dobiju informacije, nikad da ubiju. U filmovima, oni uvek ubijaju ljude i gledaoci počinju da veruju u to. Naša misija je da im otkrijemo istinu – kaže Kanako Murata, kustos muzeja u Iga-Uenu.
Izvor: Blic