Svet se u poslednjih 20 godina baš promenio, a na njegovoj karti pojavilo se mnogo novih država. Neke od njih već su poznate kao zanimljiva turistička odredišta, dok se druge trude da postignu takav status.

Prag (flickr/fklv)

Češka i Slovačka
Američki mediji koji su zajedno sastavili ovu listu, ističu kao najzanimljiviju "novu" destinaciju, koje nije bilo pre dvadesetak godina, Češku Republiku, ali i Slovačku. Iako se revolucija u Čehoslovačkoj dogodila 1989, dve države su postale samostalne od 1. januara 1993, a od tada praške četvrti su uzavrele od turista. Ako se tome dodaju male pivare, predivna priroda i neotkriveni provincijski gradovi kao što su Olomuk, Telč i Loket, Češka je zaista idealno odredište ove godine.

Na drugoj strani, Slovačka nudi prelepe dvorce, Bratislavu koja je (nepravedno) u velikoj senci Praga a ima očuvan stari grad pun super kafića i barova. U svako godišnje doba zanimljiv je i nacionalni park Visoke Tatre.

Srbija
Iako su u regionu situaciju posle raspada najbolje iskoristile Hrvatska i Slovenija, Srbija poslednjih godina baš se trudi da privuče turiste željne zabave, pa američki mediji ističu da Beograd može da se poredi sa Pragom neposredno posle pada gvozdene zavese. Navode i druge razloge za posetu Srbiji, od kojih su najznačajniji Exit i sabor u Guči.

CG i BiH
Od kad je Crna Gora postala samostalna 2006. promovišu se područja netaknute prirode i lepote srednjovekovnog Kotora. Amerikancima je interesantan kanjon reke Tare, kao najdublji u Evropi i idealan za rafting, a čeka se otvaranje Svetog Stefana.

Za to vreme u BiH… Sarajevo vapi za letom, kada tokom Baščaršijskih noći starim gradom prošeta i do 150 hiljada ljudi, a ističe se i Sarajevo film festival, koji je postao jedan od važnijih filmskih događaja u Evropi. Osim Sarajeva, turistima se preporučuje i Mostar ali i rafting na Neretvi i Uni.

Istočni Timor

Istočni Timor
Ova zemlja prva je stekla nezavisnost u 21. veku. Iako je infrastruktura loša, gostoprimstvo je na visokom nivou. U glavnom gradu Diliju okupljaju se zaposleni u UN i drugih organizacija, a ostrvo Atauro kao stvoreno je za ekoturizam uz planinarenje i ronjenje. Ipak, pre posete nije loše da se proveri trenutno sigurnosno stanje.

Eritreja
Egzotična zemlja u kojoj se sprema najbolji makijato na svetu nalazi se na Rogu Afrike. Zarazna kombinacija pospane afričke vibracije i italijanske kolonijalne prošlosti, uz retki primer kubističke, ekspresionističke i futurističke arhitekture, može se pronaći u glavnom gradu Asmari.

U obližnjem gradu Masavi su vekovima stare islamske građevine smeštene u uskim, lavirintskim ulicama, a luka je polazište roniocima koji žele da istraže Crveno more, tačnije korale u arhipelagu. Ipak, zbog sukoba posle kog se odvojila od Etiopije, granica s tom zemljom i dalje je zatvorena, a za sve posetioce potrebna je viza.

Ostale "nove" zemlje
Na kraju, pominje se i Palau, jedna od najmanjih ali svakako najnovijih zemalja. Pacifičko ostrvo sa više od 60 podvodnih hridina pruža najbolje mogućnosti za ronjenje. Kosovo se, naravno, provlači po američkim medijima uglavnom zbog prištinskog bulevara Bila Klintona, ali i srpskih manastira. Iako je deveta najveća zemlja na svetu, za Kazahstan se čulo tek kad je Koen snimio film o Boratu. Iako su se Kazahstanci bunili, Borat je privukao posetioce. Almati i Astana postali su moderni gradovi, poznati po egzotičnoj narodnoj kuhinji u restoranima, ali i po konjičkim sportovima.
Izvor: tportal.rs