Ukoliko želite da odete na duži odmor ali i da poradite na svojim finansijama u isto vreme, počnite da radite jedan od 10 kul poslova na turističkim destinacijama. Pogledajte predloge portala Lonely Planet, koji su preuzeti iz neprevaziđenog turističkog priručnika “Lonely Planet’s 1000 Ultimate Experiences”…

Vođa puta/ture (flickr/infomatique)

1. Vođa ture
Plaćeni ste da se šetkate po nekoj destinaciji. Zbog profila posla upoznaćete se sa meštanima – što je velika prednost u odnosu na "obične" turiste. Kao vođa puta/ture, odgovorni ste da grupa ali i pojedinci budu zadovoljni, podrazumeva se da govorite engleski i da se prijavite za dve ili više sezona. Za ovaj posao nećete imati stalno zaposlenje, već honorar, ali je važniji obavezan besplatni smeštaj, povratna autobuska/avionska karta i, često, besplatni obroci. Naravno, morate dobro da znate istorijske, geografske i zanimljive podatke o zadatoj destinaciji.

2. Učitelj engleskog jezika
Svetska popularnost engleskog jezika stvorila je velike mogućnosti za putovanja i potražnju za nastavnicima. Prednost imaju fakultetski obrazovani, ali i oni sa diplomama jakih kurseva. Učitelji engleskog su izuzetno dobro plaćeni, na primer, u Japanu i Južnoj Koreji i vraćaju se kući sa dobrom ušteđevinom. A pogotovo u Japanu i te kako ima šta da se vidi! Većina traži potvrdu o TEFL-kursu. Ukoliko ste zainteresovani, sve što vas zanima je na sajtu i-to-i.com/tefl.

Au Pairing (flickr/theevancarroll)

3. Au pair
Francuski izraz za osobu (17-27 god.) koje u stranoj zemlji borave u porodici i vodi brigu o njihovoj deci, i znači "u paru" ili "ravnopravan". Ovaj posao obično nije dobro plaćen, ali imate krov nad glavom, hranu i, istovremeno, usavršavate jezik – što kažu "tečnost jezika je neprocenjiva". Naravno, morate da volite decu i da znate iole sa decom, a ponekad je potreban neki dokaz da ste već čuvali decu. Nedeljno ćete morati da bejbisitujete 45 sati, a obično se potpisuje ugovor na godinu dana. Sami birate porodicu, imate besplatnu povratnu avionsku kartu, dve nedelje plaćenog odmora i nekoliko seminara. Ukoliko želite u Ameriku – najbolje je da prošvrljate sajtom westpointcenter.com, a ukoliko želite veći izbor – onda – bestaupairguide.com.

4. Rad u ski centrima
Rad po poznatim skijalištima je manje posao, a više životni stil. Na kraju je uvek isto – ceo dan na skijama, celu noć po žurkama. Mali je problem izuzetno velika konkurencija ali i potrebno poznavanje osnova skijanja; ako se odlučite za neki strani zimski centar, onda morate da imate i međunarodnu instruktorsku dozvolu. Plate jesu skromne, ali što kažu Ameri – "cool" faktor je veoma, veoma visok. Imaćete zagarantovani topli sobičak, dobru besplatnu klopu i, najverovatnije, odlično druželjubivo društvo.

5. Pisanje
Osim što na nekoj egzotičnoj destinaciji možete da zaradite virus inspiracije bez problema i napišete bestseler tek tako, bavljenje "turističkim" novinarstvom jedno je od najunosnijih a najlepših zanimanja. Ukoliko imate dobru ideju, privilegije kod vlasnika časopisa ili urednika, poslaće vas na daleku destinaciju da pišete putopis. U poslednje vreme, što se tiče Srbije, to baš i nije čest slučaj, ali nikad se ne zna. Prednost je ako imate odličan, profesionalni fotoaparat i znate njime da rukujete. Veće šanse imaćete ako ste freelance novinar i ako imate dobre veze po turističkim agencijama i organizacijama.

Rad u baru (flickr/toprankonlinemarketing)

6. Konobarisanje
Jedan od popularnijih poslova na koji se ljudi često odlučuju je konobarisanje u restoranu brze hrane ili, pak, rad za šankom (čitaj: točenje piva) u pabu. Iako vreme može sporo da vam prolazi, a zarada da bude bedna, rado će te se latiti ovog poslića jer – ako bakšiš bude bio pristojan – eto vama jedne prosečne plate. Za rad u baru poslodavac će vam uglavnom tražiti i iskustvo koje se obično završi na veštini menjanja burića za točenje piva ili pravljenju koktela.

7. „Petljanje" u kuhinji restorana
Ako ste majstor za pečenje mesa, što podrazumeva da za taj posao imate i određene kvalifikacije, slobodno potražite posao, mesto, šefa kuhinje u nekom restoranu ili hotelu. U kuhinji mesta ima i za one koji se nisu za te poslove dodatno pripremali i školovali. Tako se uvek nađe neko mesto za pomoć u procesu pripreme jela; potrebno je ispeći i po koju pljeskavicu, a prljavih sudova uvek ima pa potražnja za nekim ko bi ih oprao je uvek velika. Rad u restoranu pruža vam mogućnost da direktno stupite u kontakt sa turistima, uslišite njihove želje, razmenite iskustva a pritom i fino zaradite. No, ne treba da očajavate i ako ste samo „zatrpani" prljavim sudovima. Istina, tako se nećete obogatiti ali će vam ruke uvek biti čiste i mekane. Malo ironično, zar ne? Al’ vredi pokušati… Početna stanica: gumtree.com.

8. Poljski poslovi
Bukvalisti – stop! Naravno da nema veze sa Poljskom… Ukoliko vam ne bi smetalo da vam ruke budu prljave tokom celog dana, mogućnosti za rad na čistom vazduhu i suncu koje će doprineti i vašem tenu, veoma su velike. Prednjače radovi kao što su branje voćkica ili sejanje/sađenje. Oba slučaja iziskuju veliki fizički napor i celodnevnu "zabavu" u prirodi. Ovi poslovi su slabije plaćeni, ali ako je za utehu – smeštaj i hrana su obezbeđeni pa će vam, samim tim, ostati više novca za druge stvari. Za ove poslove nisu vam potrebne posebne veštine, osim fizičke snage i izdržljivosti. Info: World Wide Opportunities on Organic Farms.

Volontiranje (flickr/vastateparksstaff)

9. Volontiranje
Ako ste jedan od onih koji se oseća odlično i zadovoljno radeći nešto za nekoga (čitaj: čineći dobro delo) i bez novčane nadoknade, i pritom želite da steknete iskustvo u stranoj zemlji – spadate u grupu volontera i zbog skromnosti ćete verovatni svuda biti rado prihvaćeni. Ponuda volonterskih poslova je vrlo velika i raznolika. Možete biti volonter na poslovima iz svoje struke ili, recimo, da bez novčane nadoknade radite za neku nevladinu organizaciju. Koliko će vas volontiranje koštati zavisi od posla i vremena koje ćete na njemu provesti. Najbolji izbor i pregled volonterskih aktivnosti pruža sajt volunteerabroad.com.

10. Rad na brodu
Dobijanje posla na brodu je malo teže, ali ko ga dobije – koliko je srećan… toliko i nije. Većina će samo da sanja krstarenja po Egejskom moru, Tihom ili Indijskom okeanu ili po Karibima. Oni (mlađi od 30 god.) koji dobiju ovaj posao će dobro da se pomuče, radiće u timu i pod velikim pritiskom i stresom. Zadaci variraju u zavisnosti od broda, ali generalno, podrazumeva se nameštanje soba, čišćenje, održavanje, kuvanje, posluživanje. Zarađen novac uglavnom donosite kući, a imate kabinu na brodu i hranu. Potrebni su vam debeli živci ako ste u direktnom kontaktu sa razmaženim (bogatim) putnicima, i… džaba vam volja i želja ako patite od morske bolesti… Info: globalcrewnetwork.com.
Gdestinacija/Lonely Planet/N.M./N.M.