Nikada nije rano povesti mališane na more. Bebama najprijatnije u avionu, a omladini u automobilu.

Kultura putovanja uči se od malih nogu, pa ljubitelji putovanja savetuju da nikada nije rano krenuti sa detetom na put. Uprkos uvreženom mišljenju da je za mališane najbezbednije da nigde ne putuju, 21. vek je pokazao da greše roditelji koji ne putuju sa svojim naslednicima. U gotovo svim letovalištima mogu da se nabave svi brendovi pelena i dečje hrane, a popusti koje nude turističke agencije više su nego dobar razlog da se i sa bebama ide na put. 

Odabir mesta
– Sa malom decom treba putovati na mirna odredišta, a kada porastu, na još mirnija – kaže Ljubiša Nešovanović iz „Robinzon travela". – Šalu na stranu, ali roditelji su na velikim mukama kada treba da odaberu mesto na kojem će letovati. Moj predlog je da sa predškolskom decom treba putovati na sever Grčke, jer je mirno. Sa školskom treba ići na grčka ostrva, jer su spremna da idu na izlete i nešto nauče.

Turska je idealna za malu decu, jer hoteli imaju mnogo bazena i sve što im treba na jednom mestu. Turska je dosadna tinejdžerima, jer je noćna zabava skromna.

Tinejdžeri
– Roditeljima sa tinejdžerima nikada ne bih preporučio Ibicu, već Kosta bravu, jer ima mnogo izazova i dosta mogućnosti za kontrolisan provod – kaže Nešovanović. – Što se tiče Majorke, to ostrvo je idealno za malu decu, jer su plaže lepe, ali i tinejdžere, pošto su turistička mesta bučna.

Letovanje je najbolje planirati prema finansijskim mogućnostima, pa sa malom decom putovati avionom u hotele, a sa tinejdžerima birati apartmane i drumski prevoz.

Englezi
U Velikoj Britaniji se u poslednjih godinu dana pojavio novi oblik turizma. Radi se o „kidskejšnu", ili odmoru koji se planira tako da odgovara onom što deca uče u školi.

Od kada je počela ekonomska kriza mnogi roditelji u Britaniji su otkazali letovanja na plažama i za isti novac tokom leta nekoliko puta išli na vikende po ostrvu. Svaki produženi vikend je podrazumevao odlazak na arheološki lokalitet, mesto gde je bio važan događaj, posetu muzeju ili rodnoj kući poznatog pesnika ili slikara.

Odmor sa decom (flickr/D.B.Blas)

Saveti za roditelje
* Iskusni putnici savetuju da sa sobom treba voditi decu, čak i kada je najtoplije, jer svi hoteli i prevozna sredstva imaju klimu.

* Veliki broj hotela u Turskoj, pogotovo u Beleku, ima zelene oaze, pa je tamo moguće voditi bebe i u špicu sezone.

* Idealno mesto za malu decu je egipatsko letovalište „Stela di mare" u Ain Sohni, jer je plaža duga, peščana, ima puno zelenila i zabave za najmlađe.

* Bebe u kolicima svuda sa sobom imaju komoditet i samo ih treba redovno hraniti i presvlačiti.

* Sa decom treba putovati i ne ostavljati ih kod baka i deka, jer je njima najvažnije da budu sa roditeljima.

Kuda i gde?
Do 2 godine
* Sa malom decom najviše se isplati ići na odmor avionom u skupe hotele i na luksuzna odredišta, ne samo zbog udobnosti, već i činjenice da bebe ništa ne plaćaju!

* Mališani, dakle, dobijaju krevetac u hotelskim sobama i stolice u restoranima, potpuno besplatno. Takođe, dečja kolica se bez problema primaju u avion i ne računaju u težinu prtljaga.

Od 2 do 6 godina
* Sa decom predškolskog uzrasta je najpametnije putovati u skupe zemlje zapadnog Mediterana, poput Španije, Italije i Francuske. Predškolskoj deci se u ovim zemljama ne naplaćuju smeštaj i hrana, kao ni karte za žičare, javni prevoz, trajekt i slično.

* Kada se u pomenute zemlje putuje sa školskom decom obično ih računaju kao „treću odraslu osobu", a čak i kada hotelijeri odobre mali popust, gotovo da ne postoje porodične sobe, pa spavaju na fotelji ili trećem, obično poljskom krevetu.

Od 6 do 12 godina
* Školska deca se najbolje provode u Turskoj, Egiptu ili Tunisu. Hotelijeri ovih zemalja razvijaju porodični turizam, pa roditelji za dvoje dece plaćaju, uglavnom, samo avionski prevoz.

Od 12 do 18 godina
* Tinejdžere je teško kontrolisati, ali oni koji imaju sreće da deca i dalje žele da letuju, sa njima treba pogled da usmere u pravcu severa Grčke.

* Prevoz automobilom, pa čak i autobusom, četvoročlanu porodicu neće koštati više od 200 evra. Apartman i u sezoni može da se iznajmi za još 200 evra, a udobniji su od svakog hotela.
Izvor: Novosti