Brutalni obračuni između narkobandi u Meksiku zaplašio je brojne turiste koji izbegavaju da putuju u tu zemlju, ali investitiori i dalje ulažu jer veruju da će nasilje uskoro prestati.

Narkoobračuni su doveli do toga da su brojni letovi za Akapulko otkazani, a hoteli prazni, dok kompanije koje organizuju krstarenja preskaču ovu zemlju u svojoj ponudi.

Ove godine, američki studenti će u manjem borju posetiti destinacije poput Kankuna jer su ih teksaške vlasti već upozorile da izbegavaju Meksiko tokom prolećnog raspusta radi sopstvene bezbednosti.

Turisti su prošle godine potrošili u Meksiku 11,9 milijardi dolara, što je tek pet odsto više u odnosu na 2009. godinu kada je svetska ekonomska kriza uzela svoj danak. Investitori, pak, nastavljaju da ulažu u čuvene meksičke plaže, živopisne gradiće i druge turističke atrakcije.

Oni ističu da se u turističkim oblastima ne dešavaju obračuni narkobandi, pogotovo ne u Akapulku ili Kankunu i očekuju da će uskoro narkoobračuni prestati. "Ne postoji nijedan jedini vlasnik u našem sistemu koji smatra da će se ovo odužiti u nedogled", izjavio je za Rojters Džim Enhjut iz hotelske grupe Interkontinental.

Ova hotelska grupa je odlučila da uloži 500 miliona dolara u 47 novih meksičkih hotela sa 5.000 soba u narednih nekoliko godina. Investicije u privatnom sektoru su prošle godine dostigle iznos od 3,5 milijardi doalara, što je za 19 odsto više nego 2009. godine. Čak i u severnoj meksičkoj državi Sinaloa, gde je sedište najmoćnijeg narkokartela u zemlji, gradi se novi mega turistički centar. Centar je smešten 120 kilometara južno od luke Mazatlan, imaće terene za golf, marine i preko 44.000 hotelskih soba.

Potpredsednik meksičkog hotelskog lanca Grupo Posadas Majkl Montant izjavio je da je procenat iskorišćenosti soba pao za jedan procenat prošle godine i to zbog obračuna nakrokartela, ali da ne veruje da će sukobi potrajati. "Očekujem da će se stvari normalizovati za najviše tri godine", rekao je Montant, čiji lanac ima 96 hotela u Meksiku.

Turizam upošljava direktno i indirektno 7,5 miliona ljudi i obezbedjuje devet odsto bruto društvenog proizvoda, a od pokretanja svojevrsnog "rata" protiv narkobandi 2006. godine život je izgubilo preko 36.000 ljudi.
Izvor: Srbijanet.rs