Mada “raspolaže” Kopaonikom i Golijom, centrima koje godišnje poseti na desetine hiljada turista, siromašna opština Raška mogla bi da živi od takozvanog “manastirskog turizma”, jer na svojoj teritoriji, u prečniku svega pet-šest kilometara, ima manastire Gradac, Staru i Novu Pavlicu koji bi mogli biti “mamac” za hiljade turista koji svakodnevno, zimi zbog Kopaonika, a leti zbog mora, prolaze Ibarskom klisurom, tik pored ovih dragulja. Samo retki svrate da ih posete.

Nova Pavlica sagrađena je 1383. godine, zadužbina je Draginje, sestre kneza Lazara. U njoj su, jedan pored drugih, sahranjeni njeni sinovi Lazar i Stefan Musić, koji su naslikani na zidu iznad svojih grobnica. Freske su dobro očuvane, u sarkofazima su sačuvane njihove kosti.

Crkva ima veliku vrednost, blizu je Ibarske magistrale, ali nas samo retki namernici posećuju – šteta – imali bi šta da vide i puno toga da nauče – kaže monahinja Jelena koju zatičemo nz izlazu iz Nove Pavlice.

Nekoliko metara dalje nalazi se Stara Pavlica, za koju nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka. Prvi put se pominje u 12. veku kao muški manastir i kao metoh manastir Studenice, u darovnoj povelji kralja Stefana Prvovenčanog, ali se veruje da je nastala pre epohe Nemanjića. Danas su očuvani samo ostaci crkve, posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu. Posetioci su veoma retki – dodaje monahinja Jelena.

Pet-šest kilometara, sa druge strane Ibra i Ibarske magistrale, nalazi se manastir Gradac, zadužbina Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog. Manastir posvećen Blagovestima, podignut je oko 1270. godine, a živopisan je verovatno 1.275. godine.

Kraljica je ovde osnovala prvu žensku školu, ovde je, znanjem donetim sa francuskog dvora, učila mlade devojke tkanju i tapiseriji, ovde je i sahranjena, a u njenu čast svake godine se održava i tradicionalna kulturna manifestacija Dani jorgovana, a svaki namernik uvek je lepo primljen od strane manastirskog sestrinstva.

Šteta je da imamo takve dragulje, a da ih uopšte ne koristimo i u turističke i edukativne shvrhe. Gro naših gostiju želi da obiđe Studenicu, ali i Gradac i Novu i Staru Pavlicu. Na žalost, ni opština Raška nije mnogo učinila da iskoristimo ovog bogatstvo naše istorije za koje se interesuju Englezi, Rusi, Mađari, Ukrajinici i drugi naši gosti.

Pravimo poseban program manastirskih tura koje će obuhvatiti i srednjovekovne spomenike u okolini Ibra – kaže Andrija Jeremijević, podpredsednik Udruženja hotelijera na Kopaoniku. – Mi smo prošle godine imali program odmora i edukacije dece Srba koja su rođena i odrasla u inostranstvu, na Kopaoniku su učili srpske običaje i srpsku istoriju, mnogi su prvi put bili u Srbiji, svi su obavezno želeli da odu u Gradac i da obiću obe Pavlice. Ovoga leta biće ih još više – naglašava Jeremijević i nada se da će se u akciju turističkog iskorišćenja ovih svetinja mnogo ozbiljnije uključiti opština Raška i njen turistički savez.

Devojačka stena
U Brveniku, pored same Ibarske magistrale i na putu ka manastiru Gradac nalazi se visoko stenovito brdo – Devojačka stena. Kako kaže legenda, ovaj stenoviti vrh dobio je ime po nepoznatoj devojci koja je bežeći ispred turskih raspomamljnjenih vojnika, a da bi sačuvala svoju čednost, skočila sa stene i okončala svoj mladi život. Veli broj turista želi da se, organizovano i us klopu posete celom ovom kraju, popne i na Devojačku stenu.
Izvor: vesti-online.com