Nepregledna ravnica idealna za predah od urbanog načina života. Imanja i danas verno dočaravaju nekadašnje vojvođanske posede.

Uživanje za sva čula! Salaši, jedinstvene oaze mira, dobrog jela i odmora predstavljaju idealno mesto za kratkotrajno bekstvo od urbanog načina života.

Imanja, nekada sinonimi za tradicionalni ravničarski stil života, i danas verno dočaravaju atmosferu nekadašnjih vojvođanskih poseda. Kako bi posetiocima pružili što bolje uslove, mnogi salaši imaju, uz postojeći glavni i nekoliko pomoćnih objekata, imaju i bazene, ergele, ribnjake i druge rekreativne sadržaje.

Salaš Dida Hornjakov

Somborski
Blizina Sombora obiluje salašima, među kojima je jedan od najvećih "Dida Hornjakov". Do njega je najlakše doći fijakerom, prema autentičnim gazdinskim običajima. Na tri kilometara od centra Sombora smešten je salaš, letnja kuhinja, ali i štala, đeram, kokošinjac, čardak.

Posetioci imaju priliku da vide bunjevačku sobu sa predmetima starim više stotina godina. Poznat po somborskim tamburašima i svečanom bačkom ručku.

Čenejski
Nekoliko kilometara od Novog Sada zauzimaju male oaze, prepune salaša, među kojima je i "Salaš 137". Iako je muzika stalno u pripravnosti, ovo je idealno mesto za miran odmor uz dobru vojvođansku kuhinju.

Posetioci mogu da se rekreiraju uz jahanje, mali fudbal, odbojku, badminton, a u blizini postoji i dečje igralište i škola golfa. Celo područje ima i obeležene biciklističke staze.

Cvetni salaš

Palićki
Ambijent tradicionalnih vojvođanskih farmi preuređen je u etnostilu i prilagođen savremenim potrebama. Idealan je za kraći predah na putu iz Budimpešte prema Beogradu i Novom Sadu ili miran odmor uz mnogobrojne aktivnosti i dobru vojvođansku kuhinju.
"Cvetni salaš" ima i bazen, fitnes, saunu i bicikle za iznajmljivanje. Posetioci mogu i da pecaju ili jašu, a na raspolaganju su im tereni za fudbal, basket i odbojku.

Kaćki
Sve miriše na tradiciju na "Salašu 84", jer se svi greju starim kaljevim pećima, krovovi su ručno šiveni trskom. U gotovo sve podove i zidove ručno je ugrađena cigla koja je pečena po specijalnom kalupu – kao što je to rađeno još pre dvesta godina. Na svega 70 kilometara od salaša nalazi se i vila Mileve Marić-Anštajn, koja je i danas zanimljiva turistička atrakcija.
Izvor: novosti.rs