Kamengrad je sledeći projekat Emira Kusturice – varoš koja će biti izgrađena za potrebe snimanja filma “Na Drini ćuprija”, a prema romanu Iva Andrića. “U Kamengradu će se zbijeno i zgusnuto uskladištiti i usidriti literalne i istorijske misli”, poručuje Kusturica.

Projekat izgradnje Kamengrada, koji će koštati između 10 i 12,5 miliona evra, predstavljen je u Domu kulture u Višegradu, uz video-simulaciju kretanja ulicama budućeg grada od kamena.

Kusturica je rekao da će Kamengrad ili "Andrićev grad" biti izgrađen u blizini mosta Mehmed paše Sokolovića, a da će se u njemu zbijeno i zgusnuto uskladištiti i usidriti literalne i istorijske misli.

"Sagradićemo grad koji će izgledati kao da je napravljen pre 400 godina, a zbog stalnih turbulencija na ovim prostorima, smena vlasti, rušenja i obnavljanja Višegrada, on će biti predstavljen kao da mu se svakih pola veka nešto događalo i to ostalo na njegovim zidinama", rekao je Kustirica.

Prema Kusturičinim rečima, Kamengrad će biti mešavina stilova turske imperije, Austrougarske monarhije i posebnog grčko-srpskog neoklasicizma. Reditelj ističe da će izgradnja budućeg Kamengrada biti njegov najveći projekat i da će to biti svojevrstan zavet generacijama.

Kamengrad će se prostirati na 14.000 metara kvadratnih i imaće više od 50 kamenih kuća, crkvu, zgradu opštine, hotele, pozorište, dućane, pijace, mehane i mini-pristanište za brodove. Radovi bi trebalo da počnu 28. juna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Vlada RS i opština Višegrad finansijski podržati izgradnju Kamengrada, ali da će najveći deo troškova snositi Kusturica.

"U realizaciju ovog kapitalnog projekta uključićemo sve značajne subjekte u RS, kao što su ‘Elektroprivreda RS’, ‘Šume Srpske’, građevinsku operativu, a interesovanje za izgradnju Kamengrada izrazio je i predsednik Srbije Boris Tadić", rekao je Dodik.
Izvor: rts.rs