Novi model zaštite turista iz Srbije: Priprema se novi oblik osiguranja u vidu kartice sa brojem alarmnog centra za slučaj problema na putovan.

Ovog leta slučaj „Konte" nam se neće ponoviti. Turisti iz Srbije moći će da letuju bezbrižno, jer će konačno imati sigurnost u slučaju da na recepciji ne žele da ih prime u hotel, agencija propadne ili želi da otkaže aranžman.

U Ministarstvima trgovine i ekonomije priprema se novi oblik osiguranja za turiste koji podrazumeva da svaki putnik dobije karticu na kojoj piše broj alarmnog centra koji treba da pozove u slučaju neprijatnosti.

– Sa ovim „karticama", u kriznim situacijama više neće biti samoorganizovanja turista i angažovanja države, a Zakon o zaštiti potrošača će biti primenjen kao u zemljama EU – kaže Vuk Šušić, direktor u AMS osiguranju. – Sadašnji model polise osiguranja koje kupuju agencije pokazao se kao neefikasan. Postojeće polise pokrivaju slučajeve do 30.000 evra. To je dovoljno samo za povratak jedne grupe jednim avionom, a šta je sa ostalim turistima agencije koja propadne?

Zanimljivo je da, iako Zakon o turizmu propisuje obavezu da agencije imaju polise osiguranja, do sada nijedna polisa nije bila aktivirana, a desetine agencija su propale, uključujući i „Konte".

– Ovo nije putno zdravstveno osiguranje, jer većina agencija već ima grupno ili individualno zdravstveno pokriće – kaže Šušić. – Svrha ovih „kartica" je što će se trenutno aktivirati i iz premije osiguranja odmah trošiti novac za povratak ili obeštećenje turista.

Kartice
Kartice sigurnosti koštaće oko pet evra za, recimo, putovanje u Grčku. Manji deo novca od ove vrste osiguranja ići će u fond solidarnosti i pokrivaće slučajeve koje osiguravajuće kuće ne priznaju – požare, zemljotrese, revolucije ili epidemije.
Izvor: Večernje novosti