Veliki potres koji je prošle nedelje uzdrmao Japan pokrenuo je led na Antarktiku, tvrde stručnjaci!

Na putovanju oko sveta seizmički talasi nastali u potresu ubrzali su ledenu reku poznatu kao "Whillans ice stream" na zapadnom Antarktiku.

Whillans ice stream jedna je od šest velikih ledenih reka koje stvara Zapadna antarktička ledena ploča. Prema podacima GPS-a i seizmoloških stanica, ona svaki dan stvara dva jaka seizmička talasa kakve obično pokreću potresi magnitude 7 stepeni po Rihteru. Led u reci klizne za oko pola metra za tridesetak minuta, onda miruje dvanest sati, a zatim se ponovno pomeri za pola metra. Na taj način svakodnevno prevali put od oko jednog metra. Ta klizanja povezana su sa plimama.

Naučnici tvrde da je japanski potres magnitude 9, jedan od deset najvećih za sada zabeleženih, na sličan način pokrenuo klizanje reke.

Naime, Džejk Volter sa Univerziteta Kalifornija i njegove kolege analizirali su podatke dobijene GPS-om i utvrdili da se jedno od klizanja ledene reke u ponedeljak dogodilo ranije nego što je bilo očekivano. Dodatna istraživanja pokazala su da se pomak podudario s dolaskom seizmičkih talasa do Antarktika.

Poznato je da seizmički talasi nastali u tektonskim podrhtavanjima nekoliko puta obiđu Zemlju pre nego što se konačno smire.

‘Prošlogodišnji potres u Čileu imao je sličan uticaj na ledenu reku Whillans’, rekao je Volter. ‘Zanimljivo je da se vidi kako veliki potresi deluju na kretanje glečera.’

Volterov tim planira da istraži da li su i drugi veliki potresi imali isti učinak na ledene reke.

Težina antarktičkog leda potisnula je stene kontinenta za oko pola kilometra prema središtu Zemlje i tako stvorila tzv. izostatičku depresiju. Pod sopstvenom težinom led se deformira i klizi niz tlo. Ponekad se kreće brže i stvara ledene struje, odnosno reke. Naučnici još nisu uspeli u potpunosti da razjasne periodično pokretanje i zaustavljanje brzih struja. Kada led stigne do okeanskih voda, odvaja se i započinje putovanje u obliku ledenih santi.
Izvor: tportal.hr