Dok nestrpljivo čekate da “Ikea” otvori robne kuće u Srbiji, zašto ne biste sledećeg vikenda skoknuli do Budimpešte?!

U glavnom gradu Mađarske nalaze se dve nama najbliže robne kuće ove kompanije, a mi vam donosimo sve neophodne informacije za planiranje puta, kupovinu, transport i kompletan užitak putovanja.

Ikea Budapest (Örs vezer tere, XIV) je manja ali bliža centru i do nje se lako stiže crvenom metro linijom. Karta za metro košta 320 forinti, a Ikea se nalazi na poslednjoj Örs vezer tere stanici. Ikea Budaörs (bevásárlóközpont, Shopping center, Sport u. 2-4) je drugi, veći centar i nalazi se na putu za Beč oznake M1. Obratite pažnju na table iznad auto puta kada izađete iz Budimpešte i lako ćete pronaći IKEA izlaz. Robne kuće Ikea u Budimpešti svakog dana rade od 10.00 do 22.00.

Trebalo bi da znate i…
– Ikea je svim posetiocima obezbedila besplatan parking;
– u okviru robne kuće se nalazi restoran i cafe (probajte meatballs i ne propustite hot dog koji će vas obradovati niskom cenom i sjajnim ukusom);
– robne kuće su opremljene besplatnom WiFi Internet vezom, pa u radnji možete da pogledate vaše planove i spisak za kupovinu;
– osoblje vam može pružiti usluge šivenja po želji;
– svi proizvodi su višestruko istestirani i dolaze sa tri godine garancije, dok je za neke ona čak i 25 godina (!);
– kupljene proizvode možete da zamenite ili vratite ukoliko niste zadovoljni;
– na kasi možete da tražite račun (invoice) koji će vam omogućiti povrat poreza od 25 posto na izlasku iz Mađarske.
– kurs mađarske forinte prema evru je oko 1 : 270 (to znači da proizvod od 1.000 forinti, košta 3,7 evra, odnosno 388 dinara; kurs forinte može da se menja iz dana u dan, baš kao i kurs dinara, ali kurs lošiji od 5% ukazuje da bi trebalo da potražite drugu menjačnicu).

Prvi put u robnoj kući Ikea
OK, došli ste do robne kuće i niste baš sigurni šta bi trebalo da radite. Prilično je jednostavno, ali evo osnovnih stvari koje bi trebalo da znate. Kada uđete u robnu kuću možete da skoknete do kafića gde možete da se osvežite sokovima, pojedete kolač ili hot dog. Odmah pored je i prodavnica sa sitnicama, švedskim specijalitetima poput keksa od đumbira ili džema od brusnica. Ukoliko dolazite porodično sa decom, u robnim kućama Ikea su vam na raspolaganju i igraonice (besplatno) gde možete ostaviti svoje mališane dok vi kupujete. O vašoj deci će brigu voditi ljubazno osoblje u igraonicama.

Kada ste se osvežili uzmite kolica (koja možete uzeti i kasnije) ili žutu torbu za stvari i popnite se stepenicama na prvi sprat. Tu se nalazi izložbeni prostor gde možete da gledate stvari, isprobate funkcionalnost i kvalitet proizvoda i nadamo se dobijete inspirativne ideje za uređenje vašeg doma. Ako vam se nešto dopadne, slobodno se poslužite papirom i olovkom sa jednog od pultova i zapišite sve kako biste mogli da stvari uzmete kasnije. Robna kuća Ikea je podeljena po segmentima pa tako sigurno nećete promašiti proizvode za kuhinju, dnevnu i spavaću sobu, decu ili kancelarije. Ne zaboravite da pratite strelice, kako biste prošli kroz sve delove robne kuće ali ako žurite postoje i prečice, označene manjim strelicama.

Kada prođete izložbeni prostor, dolazite do dela robne kuće gde možete da uzmete stvari koje ćete kupiti. Ukoliko imate potrebu za tim možete i da pogledate Ikea kataloge koji se nalaze na više mesta. Zapamtite da kataloge koji se nalaze u robnoj kući ne možete da ponesete, ali ako želite vaš primerak potražite ga na Servisu za kupce kada izađete iz robne kuće (Customers service). U prizemlju se nalazi skladišteni deo gde možete preuzeti proizvode spakovane u ravnim kutijama.

Povoljne cene svojih proizvoda Ikea obezbeđuje i zahaljujući specifičnom načinu pakovanja proizvoda. To znači da se proizvodi nalaze u kutijama koje su višestruko manje od samog predmeta posle sklapanja, što će vam olakšati transport i time omogućiti uštedu novca. Neke Ikea proizvode je potrebno spojiti kada dođete kući, ali uz pomoć uputstva koja dolaze i na srpskom jeziku to neće predstavljati problem čak ni potpunim amaterima. Za slučaj da se ipak ne snađete, Ikea nudi pomoć i savete u sklapanju.

Proizvodi koji su na popustu su posebno označeni i njihove cene su obično značajno povoljnije. Plaća se na kasi, a možete platiti gotovinom ili karticama, dok plaćanje u evrima nije moguće. Ako želite povrat poreza tražite račun. Ukoliko ste kupili lomljive predmete, možete ih zapakovati i zaštititi, a sto sa papirima i kutijama za pakovanje se nalazi odmah iza kasa (besplatno). Na kraju ne zaboravite da uzmete i vaš primerak besplatnog kataloga kod pulta Customers service, a pre toga možete i da ga preuzmete sa ovog linka (katalog – 62MB). 

Kada se sasvim opustite, možete da snimite i vaš umetnički film i nazovete ga Ikeanski visovi…
Izvor: Domino magazin

IKEA Heights from DaveAOK on Vimeo.