Bizarna strana turizma poslednjih godina ima sve više pristalica širom planete. Skupi hoteli i avio-letovi nisu prepreka da i naša prestonica uđe na mapu seksa.

Seks turizam je poslednjih godina pravi planetarni hit. U ovom poslu obrću se milijarde evra, pa ne čudi što se mnoge zemlje ne stide zbog epiteta seks destinacije. Čak je ističu, nekada direktno, a nekada prikriveno, u nameri da privuku goste. A oni se ne libe da prevale pola sveta da bi ostvarili svoje fantazije…

Seks turizam najviše praktikuju žitelji Severne Amerike i zapadne Evrope. Neko se dosetio da je mnogo isplativije, ali i sigurnije, da klijenti dođu na noge prostitutkama nego da ih švercuju kao belo roblje. I pored toga što se o ovoj temi ne priča u Srbiji, javna je tajna da sve veći broj gostiju iz zapadne Evrope dolazi i u Beograd zbog seksualnih usluga. Na evropskim internet-forumima Srpkinje se opisuju kao veoma lepe devojke i navodi se da njihove usluge koštaju od 50 do nekoliko stotina evra. Sa devojkama stranci stupaju u kontakt preko posrednika ili direktno u noćnim klubovima i na splavovima. Na internet-forumima seks turisti konstatuju da Beograd ipak zaostaje za mnogim istočnoevropskim gradovima, pre svega zbog slabije organizovane ponude, skupih hotela, ali i nedostatka jeftinih i čarter letova. A kako je to na ostalim seks destinacijama?

Seks turizam nije rezervisan samo za muškarce. Više od 600.000 žena svake godine pređe hiljade kilometara u želji da provede „nezaboravne trenutke" s mladićima. Amerikanke tradicionalno posećuju Jamajku, Dominikanu i Portoriko, a mnoge s letovanja dovedu muža. Evropljanke se opredeljuju za Tunis, gde ih dočekuju momci kojima je šarm viza za neku od država EU. Ukoliko ne uspeju da ih nagovore na brak, trude se da im izvuku dosta novca i poklona u periodu „zabavljanja".

Tajland – Bez ikakve dileme, seks centar sveta, gde turisti za nekoliko dolara mogu da ostvare svoje seksualne prohteve. Raskalašni gosti zaboravljaju da se iza provoda i zadovoljenja niskih strasti kriju krajnje siromaštvo, zlostavljanje i organizovani kriminal. Sa ovakvih putovanja turisti, umesto suvenira, često „donesu" sidu! Bangkok i letovalište Pataja posebno su ozloglašeni, a slična je priča i u Kambodži, Vijetnamu, Indoneziji i na Filipinima.

Brazil – Pored fudbala i kafe, ova zemlja danas je poznata i po seks turizmu. Ulogu makroa, osim turističkih agencija, imaju i mnogobrojni hoteli, restorani, noćni klubovi, kao i taksisti. U Gvatemali, Hondurasu i Kostariki, prostitucija je porodični posao, gde često roditelji iznajmljuju i svoju decu!

Karibi – Cene usluga su više nego u Aziji, a hit destinacije su Jamajka i Dominikanska Republika. Kuba je posebno interesantna za Kanađane i Evropljane, jer su tamo devojke spremne na sve u želji da se udaju.

Ukrajina, Rusija, Baltik – Poznate su kao tradicionalna odredišta za „romantične ture", gde muškarci ne tragaju samo za seksom, nego i za suprugama. Nedavno je Udruženje žena Ukrajine (Femen) optužilo nacionalnu turističku organizaciju da im je zemlju pretvorila u seks destinaciju. Slično je i u Letoniji. Za Rigu postoji veliki broj jeftinih avio-letova i „seks paketa".

Amsterdam i Hamburg – Holandska metropola godinama je omiljena zbog legalizovane prostitucije, ali usled visoke cene seksualnih usluga, polako gubi bitku sa azijskim gradovima. Primat joj sve više preuzima nemački Hamburg, koji je takođe legalizovao prostituciju, a gostima garantuje bezbednost. Hamburg je postao poznat i po velikom broju sado-mazo i svingerskih klubova.

Bugarska, Mađarska, Češka – Bugarska se polako probija u vrh popularnih seks destinacija. Naročito je omiljen paket „sve uključeno", gde za 200 evra mogu da se dobiju seksualno-turistički vodič, smeštaj, hrana i oproštajni suvenir. Budimpešta se proslavila kao centar porno-industrije, a Prag je popularan kao vikend destinacija Britancima, zbog velikog broja jeftinih avionskih letova.

Mikonos – Mondensko grčko ostrvo nosi epitet „stecište razvrata", jer je na njemu sve dozvoljeno, i jedno je od omiljenih letovališta gej populacije.

Afrika – Turisti iz razvijenih zemalja uglavnom zaobilaze afrički kontinent zbog velikog broja obolelih od side. Ipak, ovaj vid turizma je razvijen u Keniji. Muškarci uglavnom traže što mlađe devojke, jer se nadaju da će tako izbeći zarazne bolesti.

Dubai i "manekenke" elitna seks destinacija poslednjih godina postao je Dubai. Prostitucija se krije iza takozvanih agencija za modele i manekenke. Veliki broj „manekenki" vrbuje se iz istočne Evrope, pa i iz Srbije. Cene su visoke, a klijenti su uglavnom bogati Arapi.

Hrvatska i krstarenje u Hrvatskoj seksi noćne plovidbe organizuju pojedini vlasnici turističkih brodova u Poreču i okolini, na koje se odlučuju samci, ali i svingerski parovi. Plovidba i diskretno zadržavanje u nekoj od zabačenih uvala traje nekoliko sati, što je, smatraju, dovoljno za sve ukuse.
Izvor: Novosti