Na nedavno završenom Sajmu turizma u hrvatskoj prestonici Zagrepčani opsedali štand TOB. Gimnazijalci žele da završetak škole proslave u Srbiji. Starije zanima Skadarlija…

Zagrebački turisti i turoperatori "poludeli" su za našom prestonicom, pa su danima opsedali štand Turističke organizacije Beograda na sajmu turizma koji je proteklog vikenda završen u glavnom gradu Hrvatske.

TOB je prošlogodišnjim nastupom na ovom sajmu prvi "povukao nogu", pa je ove godine u Zagrebu predstavljena kompletna turistička ponuda naše zemlje na objedinjenom štandu Turističke organizacije Srbije. Sajam turizma u Zagrebu je deset puta manji od beogradskog, ali je korist od nastupa višestruka.

– Naš štand su posetili premijer Jadranka Kosor i predsednik Parlamenta Luka Bebić, ali je mnogo značajnije što je svakog dana dolazilo po desetak predstavnika turističkih agencija zainteresovanih da organizuju vikend ture do Beograda – kaže Vesna Nađ iz TOB. – Beograd je toliko popularan među mladima da, recimo, maturanti Četvrte zagrebačke gimnazije planiraju da matursko veče proslave u Beogradu. Stariji bi voleli da ponovo odu u Skadarliju kao nekada…

Najtraženija brošura bili su preporučeni događaji u Beogradu, jer su se novinari i turistički radnici najviše interesovali za provod u srpskoj prestonici. Hrvatske turiste podjednako zanimaju kultura i zabava.

– Ne samo noćni provod, već su podjednako razgrabili programe "Birfesta", kao i "Kolarca" i Beorgadske filharmonije – ističe Nađ. – Tražili su i sajtove "Arene", Sava centra i Ade Ciganlije, a žele da dođu na "Festival igre" i "Beogradski maraton". Za hrvatske turiste su, očigledno, zabava, kultura i sport magnet, jer toga nemaju dovoljno u mestima u kojima žive i oko toga agencije formiraju vikend pakete. Samo jedna zagrebačka turistička agencija je već prodala četiri autobusa za "Vajt sensejšn" koji se održava u maju.

Apartmani hit
Zagrebački turisti uglavnom se interesuju za apartmane, dok mladi, koji dolaze na vikend provod, traže jeftiniji smeštaj. TOB je podelio brošuru specijalizovanu za privatan smeštaj, dok su predstavnici turističkih agencija tražili kontakte sa beogradskim hotelijerima.
Izvor: Novosti