Posle dve posne sezone i godine koju su obeležili žestoki protesti, grčki turizam očekuje oporavak u 2011, imajući u vidu umerenu stabilizaciju globalne privrede i nerede na severu Afrike koji usmeravaju potražnju u druge regione.

Premda se svi posetioci koji izbegavaju Egipat i Tunis neće uputiti ka Grčkoj, koja takođe ima nevolja sa vlastitim nepopularnim merama privrednog prestrojavanja, dodatna potražnja biće ipak dovoljna za čitav region, smatraju predstavnici turističke privrede.

Kao centri koji su turistički aktivni čitave godine, Španija i Turska će najverovatnije preuzeti deo egipatskog tržšta, smatra Janis Papadakis, zamenik predsednika „Helenik asocijacije turističkih i putničkih agencija" (Hatta). Ali, sada se postavlja pitanje mogućnosti prihvatanja „viška" turista, pošto je Turska između 80 i 85 % već rezervisana, a za dva meseca će biti prodati svi aranžmani, dodao je Papadakis.

Prethodne rezervacije boravka iz ključnih evropskih tržišta, kao što su Nemačka, Britanija, Francuska i Rusija, obećavaju mnogo i sada se porodična putovanja sve više udaljavaju od bivših centara kaja su imala apsolutnu prednost, kao što su zemlje severne Amerike i Bliskog istoka, zahvaćene političkim nemirima.

Zvanični podaci u januaru pokazuju da su inostrani dolasci u Grčku za devet meseci 2010. porasli 1,5 % , uprkos privrednim teškoćama zemlje i talasa nasilnih protesta u Atini i Solunu. Sindikati su organizovali generalni štrajk u Grčkoj ove godine protiv smanjivanja plata i penzija koje su skresane na zahtev Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda posle spasavanja zemlje od bankrota odobravanjem kredita od 110 milijardi evra.

Prošle godine je organizovano sedam sličnih protesta širom zemlje. Protesti protiv mera vlade povodom nezapamćene dužničke krize posebno pogađaju infrastrukturu koja je u direktnoj vezi sa turizmom, pre svega hotele, kao i glavne luke Solun i Pirej, kao i Akropolj najposećeniji turistički centar zemlje.

Putnicima koji su oštećeni protestima i štrajkovima, vlada je morala da nadoknadio troškove, što je uticalo na pad zarade i na lošiju sezonu.

Stanovnici popularnog ostrva Rodos preuzeli su stvar u svoje ruke i zabranili štrajkove u lukama i upućivali delegacije da pozdravljaju putnike koji su stizali turističkim brodovima.

Agencije su takođe smanjivale cene aranžamana da bi se smanjili troškove izazvane protestima, ali je time smanjena turistička zarada. Banka Grčke saopštila je da je zarada od turizma do novembra prošle godine dostigla 9,45 milijardi dolara, što je za 7,3 % manje nego u istom periodu minule godine.

Da bi postakla vazdušni prevoz, vlada se ove sedmice odrekla aerodromskih taksi na svim aerodromima, izuzev u Atini, od 1. aprila do 31. decembra. Šef udruženja „Hatta" Papadakis izjavio je da turističke agencije smanjuju cene po sistemu „kupovina u posednjem minutu" u poslednje dve godine kako bi se podstakla potražnja.

Hotelijeri su da bi se podstakao turistički priliv smanjili cene do 13 % u 2009, a 7 % u 2010, dok je cena sobe od 50 evra smanjivana je na 30 evra, kazao je Papadakis i naglasio da se to „neće desiti ove godine.
Izvor: b92.net