Srbija nikad nije imala više građana koji poseduju pasoše. Od jula 2008. do danas broj izdatih biometrijskih putnih isprava se približio cifri od tri miliona. To je duplo više nego pre deset godina. Ipak, od ukidanja viza za putovanje u zemlje Evropske unije, broj putnika i onih koji prelaze granicu povećao se samo za dva odsto, pišu Novosti.

Prema podacima Uprave granične policije MUP Srbije, prošle godine je državnu među prešlo nešto više od 48 miliona putnika, tek dva odsto više nego 2009, kada je, 19. decembra, uveden bezvizni režim za našu zemlju. 

Očigledno je, međutim, da opšta besparica utiče na putovanja. Prosečan građanin Srbije zarađuje mesečno 34.000 dinara, a sa tim novcem teško da može da uštedi za odmor u inostranstvu.

Najviše prelazaka zabeleženo je na graničnim prelazima Kelebija, Horgoš, Batrovci, Rača, kao i na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla".

U turističkim agencijama navode da i dalje putuje njihova "stalna klijentela", a da je novih putnika vrlo malo. Čak ni nedavno završeni Sajam turizma, sa brojnim popustima, nije promenio situaciju.

Na prelazima poslednjih dana, a tako će biti i ubuduće, pojačana je kontrola putnika zbog uočenih zloupotreba bezviznog režima. Cilj je sprečiti izlazak iz zemlje lažnih azilanata. Nije reč samo o domaćim građanima, već i o putnicima iz Makedonije.
Izvor: 021.rs