Zahvaljujući modernim prevoznim sredstvima, u jednom danu možemo da obiđemo ceo svet, ali postoje i mesta za koja je, pre svega, potrebna ogromna količina mašte. Područja mitova i legendi privlače reke turista čak i ako sa sigurnošću nije utvrđeno da su se nalazila baš na tom mestu ili da su uopšte postojala.

Zanzibar (flickr/ezioman)

Zanzibar
Samo ime Zanzibar podseća na slike devojaka iz harema koje se smeškaju iza izrezbarenih drvenih vrata kao i na ostale slične prizore iz ‘Hiljadu i jedne noći’. Ipak, u ovom slučaju to nije fikcija. Zanzibar je u srednjem veku bio snažna država u koju su dolazili brodovi puni robova, zlata, slonovače i drveta iz cele Arabije i van nje. Ti prizori odavno su postali prošlost, ali i dalje se oseća arapski uticaj na ostrvu u sastavu Tanzanije na rogu Afrike. 

Troja
Ljubitelji grčke mitologije prepoznaće Troju kao stari grad u kom se dogodila legendarna bitka pošto je Paris, sin trojanskog kralja, oteo suprugu spartanskog kralja i najlepšu ženu na svetu, Jelenu. Grci su zbog toga godinama bezuspešno opsedali Troju, a grad osvajaju tek kada su sakriveni u džinovskog drvenog konja, za kog su Trojanci pomislili da je dar bogova, ušli iza gradskih zidina. Arheolozi veruju da se ostaci Homerove Troje nalaze u severozapadnoj Turskoj nedaleko od mesta Hasirlik i pod zaštitom su UNESCO-a.

El Dorado
Skriven iza dubokog amazonskog rastinja skriva se grad od zlata. Barem tako počinje priča koja je na traganje za ‘El Doradom’ podstakla hiljade španskih konkvistadora koji su se početkom 16. veka iskrcali na kolumbijskoj obali. Potraga se iz Kolumbije uskoro proširila na Peru, Venecuelu, Gvajanu i potrajala je narednih dvesta godina. Legendarni grad niko nikada nije pronašao (osim Martija Misterije, Indijane Džonsa i sličnih), možda i zato što ima ‘sposobnost nestajanja’ pred nedostojnim tragačima.

Dolina kraljeva (flickr/ S J Pinkney)

Dolina kraljeva
Na zapadnoj obali Nila, preko puta grada Luksora, nalazi se poslednje počivalište egipatskih faraona. Među njima su Ramzes Veliki, kralj Tut i ostali vladari od 1.500 i 1.000. godine pre n.e. U više od 60 do sada iskopanih komora otkrivene su pozlaćene mumije u sarkofazima i fantastični kipovi, uz nezaobilazno ‘prokletstvo faraona’ – koje "napada" svakoga ko se usudi da oskrnavi grobove. I posle silnog proteklog vremena, turistima je ovo mesto jedno od omiljenih egipatskih odredišta.

Karakorum
Na ovom mestu u 13. veku Džingis kan je izgradio mongolski glavni grad poznat i kao Carstvo stepe iz kog je krenuo o osvajački pohod na sve strane sveta. Ali, slava ovoga grada nije dugo trajala, jer je posle tridesetak godina uništen. Posetioci zato moraju dobro da se potrude da bi zamislili velike zidine koje su okruživale naselje. Ipak, neki ostaci uklopljeni su u manastir Erden Zu koji i dalje postoji.

Js
Kelti Bretanje i Britanije sačuvali su verziju priče o Atlantidi u legendi o potonulom gradu Jsu, ili Ker-isu, kojim je vladao princ po imenu Gradlon koji je, upozoren na nadiranje mora, branio prestonicu od tih naleta tako što je konstruisao ogroman bazen da prihvati prelivanje vode prilikom plime. Taj bazen je imao tajni izliv, za koji je jedino Gradlon imao ključ, ali njegova neposlušna kćerka, princeza Dahut, ukrala je ključ, otvorila branu i potopila grad Js, koji je bio bogat u trgovini i zanatima; danas se navodno nalazi u zalivu Duarenez, tu leži Gradlonova palata zauvek skrivena od očiju ljudi.

Kartagina
Smeštena u predgrađu modernog grada Tunisa, nekadašnja Kartagina bila je antička supersila i najveći neprijatelj Rima u 3. veku pre n. e. Snagu je crpela iz jake mornarice feničanskih brodova koja je kružila Mediteranom i vojske slonova pod vođstvom Hanibala i tako došla nadomak Rima sa severne strane. Iako je bila poznata kao "Svetli grad" i "Novi grad", posle sukoba sa Rimom nije mogla da opstane. Rimljani su je posle pobede srušili i na istom mestu sagradili svoj grad čiji se ostaci mogu videti i danas.

Timbuktu (flickr/emilio labrador)

Timbuktu
Svoj ugled ovaj grad na rubu Sahare stekao je kao stanica na putu između zapadne Afrike i Mediterana. Da se domognete zlata, robova ili slonovače, sve što ste morali da uradite bilo je da se pridružite karavanu i probijete se kroz peščane oluje i nepodnošljivu vrućinu. Ovako se i danas može doći do Timbuktua u kom, uz Tuarege, možete videti i srednjovekovne džamije specifičnog piramidalnog oblika.

Avalon
Kralj Artur prema legendi počiva na ostrvu Avalon. Predanje kaže da će se kao bivši ali i budući britanski kralj vratiti sa ekskaliburom i Svetim gralom kad to bude najpotrebnije. Danas se moderni gradić Glastonberi nalazi na mestu gde se nekada navodno nalazio Avalon i privlači obožavaoce mitologije i okultizma koji ovde dolaze po dozu inspiracije.

Šambala
Negde u snežnim vrhovima Himalaja krije se mistično kraljevstvo Šambala. Prosvetljenu zemlju iz budističkih tekstova, mogu da pronađu samo ljudi čiste duše i odgovarajuće karme. Ali,budući da sveto kraljevstvo, uprkos brojnim pokušajima, još niko nije otkrio – najbliže ‘sigurno’ mesto je grad Žongdijan. Grad za koji se tvrdi da je mesto inspiracije preimenovan je 2001. godine u Šangri-La.
Izvor: tportal.hr