Uskršnji praznici su prilika da produženi vikend iskoristite za posetu nekom evropskom gradu ili, što da ne, čak za krstarenje, ukoliko imate vremena i dovoljno dubok džep. I ove godine su se agencije potrudile da daju povoljne ponude za naše uslove, pa tako možete izdvojiti od 75 evra za neku od tura.

Beč (flickr/City-Map.at)

Prag i Beč
Domaće agencije uvek nude posete Pragu i Beču, destinacijama koje su popularne kod naših turista, a cene ovih putovanja su povoljne, pa ih većina turista može priuštiti. Agencije, "Argus Turs" i "Plana Turs" nude aranžmane za ova dva grada sa polascima od 21. aprila.

Beč je jedan od najlepših i najčistijih gradova u Evropi. Iako mnoge naše Bečlije za praznike dolaze u Srbiju, vi možete otići u ovaj grad na Dunavu i posetiti zamak Šenbrun, probati saher tortu ili se zabaviti u Prateru.

Prag je grad stotinu tornjeva (550 ukupno), nalazi se na reci Vltavi koja razdvaja grad na četiri dela (Stari, Novi, Hrdčani i Mala strana). Plana Turs organizuje aranžman za oba grada po ceni od 199 evra sa smeštajem u hotelima sa 3 i 4 zvezdice. Fakultativni izleti se posebno plaćaju (Karlove Vari – 25 evra, vožnja brodom po Vltavi – 10 evra, Šenbrun tura – 20 evra)

Agencija Argus Turs organizuje aranžman za Prag u trajanju od 6 dana, a po ceni od 135 evra za hotel sa 3 zvezdice i 149 evra za hotel sa 4 zvezdice.

Minhen (flickr/Prc74)

Minhen i Amsterdam
Agencija "Plana Turs" takođe organizuje putovanje u Minhen i Amsterdam po ceni od 299 evra u dva termina, od 21.i 28 aprila.

Minhen je bavarska metropola, boemski grad sa istorijskim spomenicima ali i remek-delima moderne tehnologije. Ovde je svetski centar sajamskih priredbi, ali grad je možda najčuveniji po pivnicama i Oktoberfestu čiji duh možete osetiti tokom cele godine.

Amsterdam je grad karakteristične arhitekture, muzeja, kanala i mostova. Svaka zgrada u užem centru grada jeste istorijski spomenik, a ove građevine iz 17. veka čine deo savremenog izgleda holandske prestonice. Sa druge strane, ovo je moderna metropola, sa modernim poslovnim neboderima, ali i bogatim noćnim životom koji vam nudi obilje mogućnosti jer je Amsterdam, kao što je poznato, jedan od najliberalnijih evropskih gradova.

Imaćete mogućnost da posetite holandsko selo i čuvene vetrenjače, kao Hag i Roterdam.

Temišvar (wikipedia)

Izleti
Agencija "Argus Turs", takođe nudi aranžman za „carigradsku turu" povodom uskršnjih i prvomajskih praznika, sa polaskom od 22 aprila, sa panoramskim razgledanjem Istanbula i fakultativnim izletima po početnoj ceni od 155 evra u trajanju od 6 dana.

Turistička agencija "Klio" iz Beograda nudi jednodnevne i dvodnevne izlete po Srbiji, sa početnom cenom od samo 1 evra i polascima od 19. marta do 5.juna. Na izletima se prikazuje istoriju srpske državnosti od 1166. kada na vlast dolazi Stefan Nemanja, pa sve do ujedinjenja 1918. godine.

Ovaj mini kurs realizuje se kroz pomenuta putovanja, gde kroz vladarske zadužbine i najvažnija mesta, koja se danas nalaze na teritoriji Srbije ili su lako dostupna govori o najvažnijim događajima epohe. Uz vodiče i stručne saradnike, pruža Vam se mogućnost da na jedan zanimljiv način obnovite znanje ili da ga proširite novim saznanjima. Zadužbine vladara, freske i ktitorske kompozicije su značajan deo ovih izleta. Kako bi promovisali vikend putovanja u Srbiji, za svaki izlet poklanjaju "putni ček" za neka od inostranih tematskih putovanja.. Takođe i za letnju destinaciju Skiatos, "putni vaučer" važi za sve termine.

Ukoliko želite nešto drugačije možete ići na "Drakula turu". Termini su od 21. do 25. aprila, a potom od 29. aprila do 3. maja. Agencija "Karpati" iz Novog Sada organizuje polske iz Beograda i Novog Sada, sa pauzom u Temišvaru i kratkim razgledanjem grada.

Drugog dana stižete u Sigišoaru, čuveni srednjevekovni grad u Rumuniji u kojem je 1431. godine rođen kontroverni vlaški vladar Vlad Cepeš, poznatiji kao Drakula. Ovde je u ponudi fakultativno razgledanje Istorijskom muzeju i "Sobi za mučenje" i razgledanje starog gradskog jezera Sigišoare koje je pod zaštitom UNESCO-a. Nakon toga, između ostalog, sledi poseta Brašovu, Sinaju, zamku Branu gde je Vlad Cepeš bio zatvoren, manastiru i jezeru Snagov, Drakulinom grobu i na kraju se odlazi u Bukurešt.

Sve ovo možete dobiti po ceni od 75 evra (na tri rate), plus 50 evra po dolasku u Rumuniju, predstavniku agencije.

Krstarenje (flickr/roger4336)

Krstarenja
Pored više aranžmana za krstarenje po Mediteranu, jedna od najzanimljivijih je na velikom brodu „Mariner of the seas" koji plovi 13 dana iz Rima po lukama istočnom Mediterana, dolazi do Kotora i Dubrovnika i ostaje dva dana u Istanbulu.

Ovo krstarenje organizuje agencila Alegra-Montenegro (Allegra-Montenegro) koja je specijalizovana za krstarenje brodovima i jahtama, a organizuju putovanja za stanovnike iz čitave bivše Jugoslavije. Sarađuju sa najvećim svetskim agencijama: Royal Caribbean, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Louis Cruises, Azamara Cruises.

Alegra nudi i kompletne usluge agenta za jahte i kruzere. Ukoliko želite da provedite Uskrs na jednom od najvećih brodova na svetu polazak iz Podgorice je 18.04. avionom do Rima, potom dolazi transfer sa aerodroma u Rimu do luke Civitaveki, krstarenje brodom „Mariner Of The Seas" 12 dana , transfer od luke do aerodrome Fjumicino i povratak avionom iz Rima do Podgorice 29.04. Sa svim lučkim, avionskim taksama i napojnicama "all inclusive" je od 1.199,00 € po osobi.
Izvor: B92