Većina diktatora tokom svoje vladavine nije očekivala da će zahvaljujući pobuni naroda, tajnim bezbednosnim agencijama i pripadnicima stranih vojski biti u prilici da proputuje svet. Međutim, potraga za sigurnim azilom može biti i potpuno opuštajuće iskustvo, pogotovo što čak i gvozdene pesnice ponekad moraju da se opuste.

Pariz (flickr/deltaMike)

Francuska
Brojni kafei, bogat kulturni život, živopisna istorija, dobro vino, puter – zaista nema razloga da ovo ne bude jedna od prvih destinacija u potrazi za azilom. Sa druge strane, Francuska je i dom Francuza, međutim, koliko god neprijatni bili prema strancima, stanovnici ove zemlje su tokom istorije bili veoma prijateljski nastrojeni prema osobama koje je pratila nezgodna reputacija ili Interpol. Politika izručenja stranih državljana vrlo je slična mentalitetu Francuza – teče sporo i veoma je komplikovana, tako da ovo može biti idealno mesto za odmor od svakodnevnog stresa koji sa sobom nosi potencijalna okupacija stranih trupa. Socijalni status nesumnjivo će privući i nekoliko ljubavnica, a sasvim moguće i supruga, što će od svakog diktatora zahtevati povećanu posvećenost obavezama. Svaka neopreznost mogla bi da dovede do predsedničke funkcije.

Istaknute osobe koje su već posetile Francusku: Žan-Bedel Bokasa, bivši „car" Centralnoafričke Republike, Roman Polanski. Džoni Dep…

Indijanapolis
Indijanapolis je jedan od najuzbudljivijih gradova u Indijani, SAD. Sa populacijom od 800.000 stanovnika ovaj grad poseduje zaista impresivan noćni život, da biste mogli da se zakunete da je drugi, a ne treći, grad na srednjem zapadu Amerike. Ovaj grad ne prati nadimak Hranapolis bez konkretnog razloga. Svaki diktator može zastati kod stare fabrike špageta koja se nalazi na obroncima grada kako bi uživao u svim onim čarima za koje je ostao uskraćen kada je Italija rekla NE.

Istaknute osobe koje su već posetile Indijanapolis: Indijanpolis baš i nije posetilo puno ljudi. Do sada!

Argentina
Ova velika i moderna zemlja Južne Amerike vrlo često se poredi sa Evropom i zaista nije tako teško shvatiti zašto. Sa jedne strane možete uživati u širokim bulevarima ispunjenim brojnim kafićima i restoranima na svetskom glasu, dok sa druge strane možete posećivati i sve adrese na kojima je obivatao nekadašnji pirpadnik SS divizija Adolf Ajhman. Mnogima bi ova konstatacija odgodila posetu Argentini, ali svi diktatori znaju da su Nemci oduvek znali šta je pravi luksuz, a što je najvažnije, znali su i kako da ga sebi priušte. Razvijena stočarska industrija odličan je način da se nešto od teško stečenog novca vrati u legalne tokove, a u međuvremenu je preporučljivo naučiti nacionalni ples tango. Ovo je takođe odličan način da se stresa oslobodi i verovatno teško naoružana pratnja koja po ceo dan posmatra okolinu kroz zatamnjene naočari – što može biti jako zamorno.

Istaknute osobe koje su već posetile Argentinu: Adolf Ajhman, Jozef Mengele – "anđeo smrti"…

Saudijska Arabija
Proteklih godina Saudijska Arabija postala je glavna destinacija za većinu stranih diktatora u potrazi za azilom čiji je narod zaboravio šta je sve potrebno kako bi jedna zemlja opstala i odbranila svoj suverenitet uglavnom od stranih tajnih službi. Većini diktatora takođe će biti drago da čuju da je ovo jedna od malobrojnih zemalja na svetu koja nije „uprljana" procesom demokratizacije. Njeni vladari, kraljevska kuća Sauda, uspela je da zemlju održi politički čistom od dolaska na vlast 1932. godine. Možda onima koji po svaku cenu žele da uživaju u svim pogodnostima koje su ostavili kod kuće neće biti po volji deklaracija doneta 1962. godine koja zabranjuje posedovanje robova. S druge strane, potpuno je legalno angažovati sluge koje zarađuju manje od cene jednog litra benzina mesečno i žive u skučenim prostorima.

Istaknute osobe koje su već posetile Saudijsku Arabiju: Navaz Šerif – bivši ministar Pakistana, Idi Amin – bivši predsednik Ugande.

Ženeva (flickr/Lomyx)

Švajcarska
Švajcarska je jedna od vrlo retkih zemalja koje su sebe definisale oko ideje ignorisanja svakog ponašanja koje izaziva nasilje i zlo. Tehnički, ovo se naziva neutralnost i to je ono što je omogućilo veoma lagodan život velikom broju bankara. Ako postoji briga o tome da li će ova zemlja odgovarati diktatorima, da li će ignorisati prošlost koju je obeležila smrt velikog broja ljudi i da li će njena vrata ostati otvorena, najbolje bi bilo konsultovati se sa članovima Nacističkog pokreta oko „neutralnosti". Ukoliko se ispostavi da je tretman isti za sve, još jedna od brojnih olakšica života u Švajcarskoj jeste manjak pitanja kao što su: Odakle vam ovaj novac? Da li on pripada Vama? Da li je bilo ko izgubio život u procesu njegovog pribavljanja?

Istaknute osobe koje su već posetile Švajcarsku: pogledati na Vikipediji pod "Drugi svetski rat".

Severna Koreja
Ukoliko se Severna Koreja nalazi na listi potencijalnih utočišta to može biti znak da je kraj blizu i da su azil odbile sve ostale zemlje na svetu. Iako će je mnogi nazvati „izolovanom", to je samo jedan od brojnih načina da se opiše odmor u samoći. Noćni život, iako se nalazi na samom početku i na uzlaznoj putanji, uključuje domaći alkohol i zahvalnost vođi na tome što se ne nalazite u kampu za prisilni rad. Zvaničan naziv zemlje zapravo glasi Demokratska Narodna Republika Koreja, ali svaki pravi diktator zna da to ne bi trebalo da ga zavara. Ovo je samo pokazatelj zdravog humora koji narod ove zemlje poseduje i koji je zapravo obavezan i propisan od strane vlasti. Što se odabira hrane tiče, možda to neće biti ljubav na prvi pogled, ali plus je to što i nećete biti u prilici da je probate jer je nema. Idealna destinacija za svakoga ko želi da izgubi koji kilogram viška nastao usled prevelike konzumacije lososa, kavijara i svih onih viokokaloričnih diktatorskih poslastica. Ukoliko je potreba za promenom lokacije iskrsla u sred noći i zbog žurbe nije bilo vremena da se sve potrepštine spakuju u helikopter, manjak garderobe neće biti problem: svako po dolasku dobija standardnu uniformu. Iako poliester ne pruža istu udobnost kao recimo kašmir, jednodelne trenerke izdužuju figuru ukoliko se dopune adekvatnim modnim detaljima poput „narodnog" pojasa.

Istaknute osobe koje su već posetile Severnu Koreju: Mengistu Hail Mariam, bivši predsednik Etiopije, možda će je posetiti ako ga izbace iz Zimbabvea.
Izvor: b92.net