Stadione Partizana i Crvene zvezde svakog meseca poseti 3.000 građana. Pored promocije sportskog turizma, Beograd će više raditi i na afirmaciji kulture.

Beograd kao evropska prestonica kulture, ali i Partizanovi pehari i Zvezdin šampionski put pravi su hit među turistima koji posećuju Beograd. Kup Radivoja Koraća, koji je osvojio Partizan, sa kojim su posetioci Sajma turizma mogli da se slikaju, samo je delić onoga što turisti mogu da vide u Trofejnoj sali ovog kluba.

– Evropske utakmice koje je igrao Partizan mamac su za mnoge turiste iz regiona, koji zbog toga dolaze u glavni grad – kaže Saša Stefanović iz Turističke organizacije Beograda. – Posebna atmosfera koju imaju beogradski klubovi privlači turiste, a mi smo odlučili da to iskoristimo. Ovi turisti zbog omiljenih klubova plaćaju smeštaj i hranu, kupuju suvenire i na mnoge druge načine ostavljaju novac u prestonici.

Stadioni Zvezde i Partizana uključeni su u turističku ponudu grada, a mesečno oko 3.000 turista prođe ture po stadionima, terenu, svlačionicama i trofejnim salama ova dva kluba. Koliko je fudbal turistički isplativ najbolje govori podatak da se 23. maja organizuje tura "Zvezdin šampionski put", koji počinje u Drezdenu, a završava u Bariju.

Pored sporta, Turistička organizacija Beograda i ove godine će promovisati kulturu prestonice. Tim povodom je potpisan protokol o saradnji TOB i Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Beograd kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Nezvanično, protivkandidati Beograda su Novi Sad i Zrenjanin.

– Velike su šanse da kroz devet godina ponesemo tu laskavu titulu – kaže Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu. – Beograd ima puno toga da ponudi i trudićemo se da promovišemo grad kroz kulturu. Nadamo se da će biti još protivkandidata, jer to trku čini kvalitetnijom.

SMS ture
Turistička organizacija Srbije će u saradnji sa "Telekomom" od narednog meseca turistima pružiti mogućnost da razgledaju grad uz SMS vodič! Dovoljno je da turista ima mobilni telefon, a slanjem SMS poruke dobiće informacije o kulturnim i turističkim znamenitostima grada. Značajne istorijske, kulturne i turističke informacije propraćene su fotografijama. Turisti dobijaju i spisak autobuskih linija i plan grada.
Izvor: Večernje novosti