U Vršcu će se 25. i 26. marta održati 6. festival vina “Vinofest”, najavila je Turistička organizacija tog grada.

Ta manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj izlagača, kako vinara tako i proizvođača vinarske i vinogradarske opreme. Pored redovnih izlagača iz naše zemlje veliko interesovanje za ovaj festival, od prošle godine, počeli su da pokazuju i vinari iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BIH, tako da ova manifestacije polako stiče međunarodni karakter.

Dokaz za to je da će se ove godine, za vreme trajanja festivala, održati prvi Sabor vitezova vina, koji će okupiti brojne Vinske redove iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Crne Gore.

„Vinofest" će se održati u hotelu Srbija, a ulaznica za posetioce je 200 dinara. Svaki posetilac dobija vinsku čašu sa logom „Vinofesta" i blok za ocenjivanje vina, kao i kupon za učestvovanje u nagradnoj igri, a u subotu 26. marta biće proglašeno najbolje vino.

Pored komercijalnog, festival ima i takmičarski karakter, odnosno vinari koji su zainteresovani mogu doneti svoja vina na ocenjivanje.

Ocenjivanje vrši stručna komisija, a vina mogu poslati i vinari koji ne učestvuju na festivalu već samo žele da provere kvalitet svojih vina ili osvoje neku od nagrada, kao što su Velika zlatna medalja za kvalitet u raznim kategorijama vina, koja sad već imaju prestižno značenje među vinarima. U prilog tome i govori da Opština Vršac otkupljuje vino od pobednika festivala, za potrebe prezentacija.

Ove godine će se za izlagače i posetioce organizovati čuveni „Put vina" , gde će se u vinskom selu Gudurica otvoriti vrata najstarijih podruma iz 1871. i 1875. godine.
Izvor: B92