Domaći turizam, pored bogate trpeze, nudi i druge aktivnosti. Gostima se nudi branje voća i lekovitog bilja, potraga za pečurkama, ali i šišanje ovaca.

Branje voća i lekovitog bilja, potraga za pečurkama, a zatim šišanje ovaca. Za većinu srpskih seljaka tako izgleda svakodnevni posao. Ipak, ove i mnoge druge aktivnosti nalaze se u turističkim ponudama, pa se tako svi koji žele mogu u njima i oprobati. Na kraju, za one koji se umore od napornog rada, tu je jedinstveni velnes na srpski način – masaža malinama.

Klatičevo
Stanovnici ovog kraja ističu da su priroda i istorija tu ostavili značajan trag, zbog čega u Klatičevu ima prelepih predela. Selo koje se nalazi u Gornjem Milanovcu nudi interesantne turističke aktivnosti kao što je branje lekovitog bilja i pečuraka, ali i lov i ribolov. Po cenama smeštaja od svega desetak evra, gosti mogu da uživaju u seoskoj hrani, šljivovici i medu.

Natalinci
Oni su neobičnog mirisa, neuglednog oblika, vrede suvog zlata, a Srbija ih je prepuna. Traganje za tartufima je unosan biznis, ali ima i onih koji skupocenu gljivu koriste za razvijanje neobičnog turizma. Obilasci šuma pogodnih za njihov rast privlače domaće, ali i strane turiste. Jedno od takvih mesta je selo Natalinci kod Topole, gde se može videti kako rade profesionalni tartufari. Takođe, u okolini Beograda postoje nalazišta, gde svi zainteresovani mogu uživati u prirodi, „lovu" na gljive, a kasnije i u njihovoj degustaciji.

Tršić (flickr/The Wilky Bar Kid)

Tršić
Prostrani pašnjaci, lekovita planinska voda i čist vazduh čekaju one koji se odluče da svoj odmor provedu u Tršiću, nadomak Loznice. Ipak, uživanje u netaknutoj prirodi, nije sve što očekuje turiste koji dođu ovaj kraj. Domaćini, za svoje goste organizuju i niz tradiconalnih aktivnosti kao što su mobe, prela, šišanje ovaca, ili igranke.

Grabovica
U mnogim selima rudničko–takovskog kraja, od ovog leta, gostima željnim pre svega mira i opuštenosti obučene domaćice ponudiće specijalnu uslugu etnofitnesa i velnesa, ali na srpski način. U prvom redu nudi se masaža malinama. Osim toga, gosti mogu isprobati i blagotvorno dejstvo hodanja po ovom voću,. U zavisnosti od onoga ko šta voli, u ponudi je i preznojavanje uz zvuke moravca, užičkog ili vlaškog kola…

Sopotnica
Jedno od najpopularnijih destinacija etnoturizma, svakako je i selo Sopotnica, koje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, blizu Prijepolja. Sopotnica je poznata po dobrim mlečnim proizvodima, planinskoj jagnjetini, pitama od zelja, sira, heljde i medu.

Poseban specijalitet ovog kraja koji se putniku namerniku nudi je rakija od divljih krušaka, kao specifična i „jabukovača". Pojedina domaćinstva se bave izradom drvenih kačica za sir i kajmak.
Izvor: Novosti