Dunav će 2011. biti glavni turistički adut Srbije, projektima oduševljeni i stranci. Do leta biće gotova tri velike rute koje će Srbiju povezati sa Evropom.

Dunav će biti glavni adut Srbije u ovogodišnjoj promociji turizma. Do leta biće gotova tri velike rute koje će Srbiju povezati sa Evropom: Put rimskih careva, Putevi vina i Tvrđave na Dunavu. Ove rute osmislila je i započela da realizuje naša zemlja, ali su i turistički radnici okolnih zemalja toliko oduševljeni njima da žele da postanu deo njihove putanje.

– Zajedničko za sve tri rute je Dunav – kaže Goran Petković, državni sekretar za turizam. – Rimljani, vino i tvrđave spajaju se kod najveće evropske reke. Vekovima je Dunav bio granica razdvajanja, a sada će nas spojiti sa ostalima ne samo u kulturnom i turističkom smislu, već i finansijskom.

Srbija će se, naime, sa ostalim zemljama iz regiona ovim projektima kandidovati za novac iz fondova EU. Tako će, recimo, Put rimskih careva počinjati kod pulske Arene, zatim ići preko Dioklecijanove palate, i nastavljati preko Sremske Mitrovice, Beograda, Viminacijuma i Kladova, sve do termi u Bugarskoj.

– Činjenica je da većina turista ne ide na kompletnu turu koja bi trajala i po dve nedelje, već obiđu samo neke od rimskih lokaliteta – objašnjava Petković. – Naravno da je Srbija vrhunac tog putovanja, jer je 16 imperatora rođeno na našem tlu, a bićemo i najatraktivniji, jer pripremamo vizitorske centre i kostimirane vodiče po ugledu na Viminacijum.

Završena je mapa puteva vina kroz osam regiona Srbije, kao i detaljna brošura gde prenoćiti, šta jesti i videti u okolini. Završava se „džipies" navigacija koja će besplatno moći da se skine sa sajta Turističke organizacije Srbije, a na Fruškoj gori i u Vršačkom vinogorju počinje postavljanje putnih tabli.

Atraktivno
Jedan od najzanimljivijih evropskih puteva kulture ove godine osmišljen je upravo u Srbiji – Tvrđave na Dunavu. – Vija militaris pretvorili smo u turističku atrakciju – kaže Petković. – U ovu rutu uključene su i turske tvrđave kod Gradišta, Ram i kod Bačke tvrđave, čime smo dobili na atraktivnosti.
Izvor: Večernje novosti