Ova država ulaže u banjski, velnes i sportski turizam, pa svako ko vodi računa o zdravlju ovde može da nađe sve što mu je potrebno.

Ove godine Slovenačka turistička organizacija promoviše destinacije pod sloganom „Doživite Sloveniju". Provod zasigurno neće izostati, a sa sobom ćete poneti lepe uspomene. I poželećete da se opet vratite. Ono što jeste dobro je da je Slovenija dobar izbor i leti i zimi. Gužvi na granicama nema, a za svega šest sati kolima ste u ovoj lepoj zemlji. Jezička barijera ne postoji, razumećete se uspešno, pa makar svako govorio na svom jeziku. 

Ukoliko ne skijate, zimi se možete sankati ili jahati konje u blizini Bohinjskog jezera. U proleće, leto ili jesen skijališta se pretvaraju u pešačke staze ili staze za vožnju biciklom. Ova zemlja mnogo je uložila u banjski, velnes i sportski turizam, tako da svako ko vodi računa o zdravom životu ovde može da nađe sve što mu je potrebno. Da se Slovenci vode maksimom „za svakog ponešto" svedoče brojne terme u kojima se može uživati tokom cele godine. Trendovi u turizmu se prate, obnavljaju se kapaciteti, osavremenjuju se i osmišljavaju nove aktivnosti. U svoju turističku ponudu za proleće i leto Slovenija planira da uvrsti i rafting.

Mariborsko pohorje

Maribor nemojte da zaobiđete, bar ne zimi. Ovaj nekada isključivo industrijski grad postao je oaza mira i najveće skijalište u Sloveniji, sa više od 40 kilometara skijaških staza. Kao hotelski biser izdvaja se hotel „Habakuk" sa pet zvezdica koji nudi sve što je potrebno za aktivan odmor. Moderne sobe i ukusni specijaliteti samo su deo ponude. Skijaši će se uputiti žičarom do staze na kojoj se održava takmičenje „Zlatna lisica", a oni drugi – pravac velnes! Tamo možete izabrati neku od masaža poput indijske ili masaže toplim kamenjem posle koje će vam fizioterapeuti pripremiti okrepljujući čaj. Hotel ima saunu, tursko kupatilo, bazene sa termalnom vodom. Fitnes sala je kompletno opremljena, a pravo uživanje čeka u lepom, modernom bazenu.

Drugi grad po veličini u Sloveniji sa oko 150.000 stanovnika dočekaće brojne goste sledeće godine kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture. Grad je poznat i po dobrom vinu i po najstarijoj vinovoj lozi na svetu, koja se nalazi uz samu Dravu na kući „Stare trte" (loze). Hiša „Stare trte" je danas muzej u kome se mogu probati i pazariti vrhunska slovenačka vina.

Put vodi dalje – u sela nadomak Maribora gde cveta seoski turizam i gde se mogu probati domaći specijaliteti kako kulinarski, tako i oni flaširani. Tako, na primer, ljubazna domaćica u selu Limbuš, u domaćinstvu Meranovo pripremiće vam uškopljenog petla u sosu od brusnica i suvih šljiva i dati vam da probate domaću šljivovicu ili viljamovku. U podrumu koji je udaljen oko 250 metara imaćete prilike da probate ukusna vina.

Terme Zreče – Rogla

Ove terme nalaze se u blizini skijališta Rogla koje se nalazi na 1.517 metara nadmorske visine. Terme su razvile odličan banjski i zdravstveni turizam, ali su odlične i za svakog ko sebi želi da obezbedi aktivan i relaksirajući odmor. Rogla je idealna za sve koji imaju probleme sa disajnim organima. Hotel „Dobrava 2000" sa 4* ima sve za brz oporavak – od lekara, terapeuta, do prostora za vežbe, aerobik, fitnes… Sem zdravstvenog turizma, u ovom hotelu možete se i samo relaksirati, jer poseduju odlične saune i parna kupatila. Domaćini će vam tako ponuditi piling i masiranje čokoladom i jogurtom, što će vam osvežiti kožu. I nemojte se začuditi, u parno kupatilo i saunu u Sloveniji se ulazi potpuno nag. Sem ovog iskustva, Slovenci nude i ostale pogodnosti poput kupanja u lekovitom blatu, tretmane ulepšavanja, masaže, fitnes, kupanje u bazenu… Za one koji vole malo luksuzniji odmor na raspolaganju su kućice na samom rubu šume koje gledaju na malo jezero.

Ljubazni domaćini dočekaće vas likerom od brusnice ili pravim domaćim sokom od šargarepe, grožđa ili jabuke. Bobičasto voće je izuzetno popularno u Sloveniji i obilato se koristi u jelovniku. Skijanje i snoubording na Rogli ima jednu drugu dimenziju. Naravno, škola skijanja postoji, a ko ne želi da skija može da se zagreje u igloima u kojima se služi zagrejani sok od jabuke sa „malibuom" i igra salsa! Za neskijaše tu su sanke, ali i bob čija je staza duga 1.300 metara. U večernjim satima sledi opuštanje uz muziku slovenačkih tamburaša.

Bohinjska bistrica – Vogel

Nedaleko od Bleda nailazi se na jezero Bohinj oko kojeg postoji više od 20 sela i skijalište Vogel. Skijalište se nalazi u okviru nacionalnog parka Triglav i može da se pohvali prirodnim snegom, a sezona traje od decembra do 1. maja. Na Vogelu smo videli i pse za spasavanje koji se u slobodno vreme igraju sa decom.

Ukoliko niste skijaš, sledeća opcija dobrog provoda je jahanje islandskih konja u obližnjem selu, na ranču „Mrcina". Sat vremena jahanja po snegu kroz mirno slovenačko selo prosto ostavlja bez daha. Za odsedanje u Bohinju meštani će preporučiti novootvoreni moderan hotel „Bohinj eko park" sa pet zvezdica. Ovaj hotel poseduje prestižni ekološki sertifikat „Green Globe". U njemu može se uživati u fan parku na vodi, u fitnesu, velnesu i saunama. Uveče, skoknite do obližnjeg restorana „Kristal", gde će vas specijaliteti oboriti s nogu, a onda pravac rekreacija u kuglani.
Izvor: pressonline.rs/Nataša Ilić