Srpska ima četiri brenda sa kojima će u idućem periodu nastojati da privuče veći broj turista, a to su Jahorina, etno-selo “Stanišići”, verski i kulturni turizam u Hercegovini i avanturistički turizam.

Ovo je rekao direktor Turističke organizacije RS Tihomir Ljubojević i dodao da veliki turistički potencijal Srpske leži i u seoskom i banjskom turizmu.

– Srpska svoju turističku ponudu predstavlja na većini sajmova u Evropi, na kojima dobijamo najveće poene za gostoprimstvo – rekao je Ljubojević.

Komentarišući podatak Svetskog ekonomskog foruma, prema kom je BiH na ovogodišnjoj listi konkurentnosti svetskih i evropskih zemalja, kada su u pitanju turizam i putovanja, zauzela pretposlednje mesto, Ljubojević je rekao da RS ima odlične potencijale i kapacitete, koji svakako zaslužuju bolje mesto kada je rang-lista u pitanju.

– Uzrok loše pozicije BiH među evropskim i svetskim zemljama jeste jednostavno loš imidž BiH u svetu, koji je još "poljuljan" – rekao je on.

Ulaganja
Iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma RS za 2011. godinu planirano je da se izdvoji oko 600.000 maraka za podršku manjim projektima u turizmu.

– Što se tiče ulaganja u banjski i planinski turizam, koja su po svojoj strukturi krupne investicije, za sada nemamo mogućnosti da znatno podržimo ove segmente, ali ćemo zajedno sa Vladom ulagati ili tražiti strateške partnere za te oblasti – kazali su u ovom ministarstvu.
Izvor: glassrpske.com