Najlepsi dvorac Bavarske, koji pleni svojim sarmom i bajkovitoscu, oduzeo mi je dah jednog zimskog dana. Pozelela sam da pricu podelim sa vama.

Bio jednom jedan kralj kolji je pozeleo dvorac samo za sebe i za lepu muziku.I odluci on da svoje mastarije sprovede u delo. A zasto i ne bi, kad je bio kralj. I tako izgradi Neuchwainstein.

Kralj je ziveo u 19.veku, ali opcinjen srednjovekovnim dvorcima, zeleo je da napravi slican. Ustvari, nije kralj bio jedini. U to vreme mnogi su se bavili obnovom i rekonstrukcijom srednjovekovnih zamaka, cesto praveci znacajne promene da bi ih ucinili sto bajkovitijim. Bio je to pokret u Nemackoj pod nazivom romantizam dvoraca.

I tako kralj izabra jednu bajkovitu dolinu nedaleko od grada Fusena, u podnozju Alpa, okruzenu sa dva planinska jezera gde su nekad bila tri zamka. Jedan od njih kupio je i obnovio kraljev otac, Maximilian II Bavarski, a druga dva dvorca ostase u ruinama.

Kralj pozva neimare i zatrazi im ideje ali posto je licno nadzirao svaki, pa i najmanji detalj i ucestvovao u njihovom stvaranju, moglo bi se reci da je zamak njegovih ruku delo.

Oblik zamka je romanski sa elemnetima gotske ali i vizantijske arhitekture i svi ovi elementi izmiksani su na eklektican nacin zajedno sa tehnickim dostigncima 19.veka /zamak ima I telefon/.

Uprkos svojoj velicini zamak je bio predvidjen samo za jednu osobu, dakle, ludog nam kralja. Posvecen Ricardu Vagneru, koji nije nikada ni krocio u njega, posto je umro pre zavrsetka radova, zamak je sluzio Ludvigu II samo 172 dana, pre nego je umro pri nerazjasnjenim okolnostima. E onda su zamak otvorili za posetioce i dnevno kroz njega prodje do 6000 ljudi a popularnost zamka je jos vise porasla kada je Diznijeva kompanija iskoristila zamak za nacrt dvorca Uspavane lepotice.

Setajuci se zamkom, moze se zakljuciti da je kralj mnogo truda ulozio u dizajn. Posto je bio ocaran labudovima, trudio se da ih ima svud, od poda do plafona, cak su i cesme bile u obliku labudjih vratova.

izvor Wikipedia /nazalost zabranjeno je slikanje u dvorcu/

Soba za koncerte

Da je zamak zavrsen, imao bi oko 200 soba, ukljucujuci i sobe za sluge. Nazalost, samo oko 15 soba u zamku je zavrseno.Najveca je soba sa prestolom, u kojoj presto nikad nije ni bio postavljen, a koja je izradjena u vizantijskom stilu i koja glorifikuje kanonizovane kraljeve i njihovu smrt.

izvor>Wikipedia

Ludvigova soba dekorisana je scenama iz Vagnerove opera Tristan I Izolda, a kraljevski krevet u ovoj sobi je umetnost za sebe, uradjen kao duborez u vidu gotske katedrale.

I tako provedoh jedno bajkovito popodne u Bavarskoj, a i vama to toplo preporucujem.

Putopis napisao Aleksandra Petrov