Veliki svetski avio-prevoznici, među kojma Air China i tajvanski EVA Airways smanjili su broj letova prema Japanu iz bezbednosnih razloga posle katastrofalnog zemljotresa i porasta radijacije na ugroženom području, dok je na glavnom aerodromu Malezije počela kontrola putnika koji dolaze iz Japana zbog moguće radioaktivne kontaminacije.

Južna Koreja takođe razmatra mere skeniranja putnika, prenele su agencije, a EVA Airways je otkazala jedan broj letova ka Tokiju i Saporou. Air China je saopštila da više brine o naknadnim potresima nego o radijaciji, dok ostali azijski avio-prevoznici ističu da će nastaviti redovno da lete prema Japanu, izuzev ka cunamijem pogođenom regionu Sendaji.

Nekoliko zemalja u regionu pokušava da umanji strah javnosti od posledica nuklearne krize, naglašavajući da nije potrebna kontrola putnika koji stižu iz Japana, premda je situacija danas pogošana, nakon dve eksplozije u već oštećenim atomskim elektranama.

Radijacija u Fukušima nukleraki broj jedan dostigla je nivo opasan na ljudsko zdravlje, izjavio je danas portparol japanskog premijera, prenela je agencija AFP. Veća od normalne radijacije zabaležena je i u Tokiju, ali nije takva da bi bila štetna.

Jedan broj zemlja, među kojima je i Srbija, upozorio je građane da ne kreću ka ugroženom regionu i da razmotre putovanja u druge krajeve pogođene katastrofalnim zemljotresom i cunamijem u petak.

Kineski nacionalni prevoznik Air China otkazao je polovinu od svojih šest dnevnih letova od Pekinga do Tokija u utorak i sredu i jedan od tri na ruti od Šangaja do Tokija. Otkazan je jedan broj letova iz Kine zbog bezbednosnih razloga, saopštila je kompanija, ističući da "još nije dobila upozorenje po pitanju radijacije" i da neće kontrolisati radijaciju na putnicima koji stižu iz Japana.

Tajvanska EVA Airlines je otkazala 14 letova prema Tokiju planiranih do kraja marta i pet za Saporo, a svi letovi prema Sandaiju su otkazani do 30. juna.

Kompanije koje upravljaju aerodromom u Maleziji objavile su da su počele sa kontrolišu putnike koji direktno dolaze iz Japana. Skrining je počeo u ponedeljak ujutro i obuhvata tri avio-prevoznika koja lete ka Tokiju – Japan Airlines, Malaysia Airlines i AirAsia X.
Izvor (tekst i fotografija): B92.net