Prvo što nas čeka u aprilu je – 1. april! Potrebno je smisliti dobre šale zbog kojih niko ne sme da se ljuti, ali je potrebno i istrpeti ako se nasedne na šalu. Posle toga, život će biti lakši… ili bar narednih 29 dana četvrtog meseca 2011.

Beogradski maraton

Glavni događaji
Svakako najveći i najmasovniji (sportski) događaj tokom aprila u Srbiji biće 24. Beogradski maraton, koji će biti održan 17. aprila, a prethodiće mu Dečji maraton u Zoo vrtu, 9. aprila. Ko ne bude želeo/mogao da istrči 42.195 metara, a baš želi da učestvuje moći će da bira između Trke zadovoljstva na 5 km i polumaratona. Maraton će biti u okviru Dana Beograda (16-19. april), kada je planirano održavanje brojnih kulturnih i obrazovnih manifestacija i programa, a biće dodeljene i godišnje nagrade.

Novosadske muzičke svečanosti (Nomus) ove godine će biti održane od 11. do 19. aprila. Na otvaranju će da nastupi čuveni ansambl sastavljen od najboljih muzičara iz baltičkih zemalja "Kremerata Baltika", a učestvovaće i jedan od trenutno najboljih klasičnih muzičara na svetu, violista Juri Bašmet sa Moskovskim solistima.

Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima i vaskršnje svečanosti biće organizovano u Mokrinu, a od 29. aprila do 1. maja u Etno kampu nadomak Palića biće održan Trenchtown festival sa impozantnim spiskom izvođača.

Crepajački fijakeri

Etno/folk
Tradicionalna manifestacija "Zlatni opanak", koja okuplja folklorne ansamble iz Srbije i dijaspore, biće održana od 1. do 10. aprila. Pored večeri izvornog igranja i pevanja i takmičenja, u Valjevu će biti organizovana i revija kostima "Šetnja kroz istoriju".

Od 8. do 10. aprila u Vrnjačkoj Banji, po osmi put biće organizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Zlatne niti"; u hotelu "Zvezda" zainteresovani će moći da vide više od šezdeset postavki. Lazareva subota slavi se u Krupnju – 16. aprila – kada će biti organizovano takmičenje folklornih grupa i recitatora, pravljenje venčića od vrbovine i defile učesnika gradskim ulicama.

Najzanimljivije proslave Uskrsa ove godine, pored Mokrina, biće u Kulpinu (organizator je Udruženje vinara i vinogradara Kulpina) i u selu Crnajka kod Majdanpeka – 25. aprila Uskršnji dani folklora. U Poljani će biti organizovani Uskršnji etno folk festival, takođe 25. aprila. Istog dana Konjički klub "Lipicaner" organizuje manifestaciju "Crepajački fijaker".

Od 26. do 29. aprila budite u Požarevcu (MŠ "Stevan Mokranjac") da bi prisustvovali zanimiljivom Međunarodnom takmičenju duvača u drvene duvačke instrumente. Možda će vam biti potrebna priprema za Dragačevski sabor trubača u avgustu: u Guči je zakazana smotra "Raspevano Dragačevo", 29. aprila!

Krajem meseca (29. i 30. april) u Negotinu će Turistička organizacija pripremiti Festival vlaške izvorne muzike, dok će u Magliću, tj. manastiru Grad, biti održani Dani jorgovana. Verovatno "najukusniji" događaj u aprilu biće Pirotska jagnjijada, poslednjeg aprilskog dana. "Đurđevdanski dani vina i rakije" biće u Topoli od 30. aprila do 2. maja, a zamalo da zaboravimo "Najbolja vina pod jednim krovom" – u Krčedinu 15. i 16. aprila!

Đoković na turniru Serbia Open 2011 (foto: serbiaopen.rs)

Sport
Pored maratona, Beograd će biti domaćin događaja koji je iz godine u godinu sve vidljiviji na teniskoj karti sveta. Od 25. aprila do 1. maja na turniru Serbia Open 2011 igraće Novak Đoković, Troicki i Tipsarević, ali i Monako, Garsija-Lopez, Izner, Sepi i drugi teniseri iz Top 100.

U Vrnjačkoj Banji od 29. aprila do 3. maja igraće se bridž na Međunarodnom bridž festival "Srbija – Memorijal Đorđe Dunjić". Od 30. aprila do 7. maja, od Višegrada do Beograda, održaće se Međunarodna drinsko-savska kajak kanu regata "Memorijal Vitomira Dizdarevića admirala Kuka".

I još: Međunarodno takmičenje u orijentiringu "Memorijal Čika Duško Jovanović" u Lazarevcu od 30. aprila do 2. maja; regata "Tragom starih tekijskih alasa" (Dunav)…

Moto bike expo

Sajmovi
Aprilsku sajamsku groznicu otvoriće borski Sajam lekovitog bilja (6. april). Od 8. do 10. aprila u Nišu će biti aktuelan Međunarodni sajam turizma, ekologije i sporta. Nekoliko dana kasnije, u Novi Sad će da pohrle svi zaljubljenici u motore. Naime, od 14. do 17. aprila biće organizovan Sajam motocikala, bicikala i prateće opreme – Moto Bike Expo; u isto vreme, na istom mestu – Izložba nautike.

Dva događaja u jednom jagodinskom danu: 17. aprila i Sajam cveća i Tortijada. U Beogradu će 22. aprila biti održan izbor najuspešnijih u ugostiteljstvu i turizmu "Biramo najuspešnije – Zlatno turističko srce".

Pravoslavni praznici
Blagovesti (7. apr.), Lazareva subota – Vrbica (16. apr.), Cveti (17. apr.), Veliki četvrtak – veliko bdenje (21. apr.), Veliki petak (22. apr.), Velika subota (23. apr.), Vaskrs (24. apr.), Vaskrsni ponedeljak i utorak (25. i 26. apr.)

Katolički praznici
Veliki četvrtak (21. apr.), Veliki petak (22. apr.), Velika subota (23. apr.), Uskrs – Vazam (24. apr.), Uskršnji ponedeljak (25. apr.)

Hebrejski kalendar (godina 5771/72.)
Pesah – Pasha (19-26. april)

Gdestinacija.com