Pre nekoliko stotina godina bilo je lako nabrojati najlepše zgrade na svetu; tu je morao biti Partenon, Aja Sofija, Tadž Mahal… Sada je mnogo teže pronaći arhitektonsku svevremenost – zgradu koju će turisti sigurno obilaziti barem u narednom veku. Ipak, za vas smo probrali deset građevina na svetu koje sigurno zaslužuju da ih obiđete.

Sagrada Familia (flickr/munksynz)

Sagrada Familia (Barselona, Španija)
Katalonski vizionar i arhitekta Antonio Gaudi proveo je više od 40 godina projektujući ovaj veličanstveni i pomalo haotični kompleks, ali ni dan danas nije završen. Posle njegove tragične smrti 1926. asistenti čuvenog umetnika su nastavili skulpturalni rad i uprkos činjenici da su originalni nacrti uništeni tokom Španskog građanskog rata, građenje se nastavlja i danas. Završetak radova planira se između 2017. i 2026. godine.

Zanimljivost: Jedino je istočnu stranu fasade radio Gaudi lično.

Tehnički univerzitet Brandenburg (Kotbus, Nemačka)
I dok mnoge arhitekte vole glatke površine i staklo, švajcarska firma \"Hercog i Mojron\" specijalizovana je za teksturu. Njihova jedinstvena tehnologija primenjena je na univerzitetsku biblioteku u Istočnoj Nemačkoj i to u vidu matiranog stakla sa reljefima u obliku stilizovanih slova svih svetskih pisama. Sama zgrada ima oblik amebe sa centralnim spiralnim stepeništem u svetlo purpurnoj i zelenoj boji.

Zanimljivost: Neobična zgrada upadljivo odudara od okoline. Naime, nasuprot njenom futurističkom izgledu, svuda dokle pogled seže nalaze se dugačke, ravne i bezlične građevine iz vremena mračnog komunizma.

Burž al Arab (flickr/tazz)

Burž Al Arab (Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati)
Ova zgrada od 60 spratova je zapravo hotel u obliku jedra, koji se nalazi na privatnom ostrvu. Zbog futurističkog izgleda, već je postao maskota Dubaija, ali prava lepota ove građevine ležu u unutrašnjosti. Više od 30 metara visok atrijum je najviši u svetu. Niži spratovi otvoreni polukružnim balkonima prelivaju se u celom spektru boja, a moć ljudske ruke kojom odiše cela zgrada uliva strahopoštovanje.

Savet: Ako niste gost hotela, zgradu možete obići tako što ćete rezervisati večeru ili ručak u nekom od mnogobrojnih restorana.

Institut za zvuk i sliku (Hilversum, Holandija)
Delo je grafičkog dizajnera Japa Drupstena i predstavlja pravi kolaž u različitim tehnikama. Sastoji se od pet spratova iznad i isto toliko ispod nivoa zemlje. Cela fasada prekrivena je ogromnim \"ekranima\" na kojima su čuvene slike nekada emitovane na Holandskoj televiziji, kao i slike iz muzeja i medijskog arhiva.

Savet: Predlažemo da ove slike gledate iznutra, jer im blaga svetlost koja prodire daje poseban izgled.

Zlatni hram (flickr/kvirk)

Zlatni hram (Amritsar, Indija)
Ovo je najsvetiji hram indiskih Sika. Buda je po predanju dolazio na jezero da meditira, kao i Guru Nanak, osnivač sekte. Harimandir ili „Hram Boga\" izgrađen je i uništen mnogo puta pre nego što je nastala današnja verzija 1700. godine. Mešavina hindu i islamske arhitekture u pozlati stvara nadrealan odraz na površini jezera i uz duhovnu muziku koja se emituje iz hrama celodnevno, imaćete utisak da ste na sedmom nebu.

Ne propustite: Hram je otvoren 20 sati dnevno od 6 sati ujutru, do 2 sata narednog jutra i naročito je lep noću.

Zgrada Nacionalnog kongresa (Brazilija, Brazil)
Brazilija više liči na otvoreni muzej modernističkih skulptura, nego na grad, ali je jedna zgrada ipak najbolje predstavlja – Zgrada Kongresa. Ulaz liči na portal iz naučno fantastičnih filmova i uz dve uske kule, dve sale za zasedanja u obliku džinovskih činija, ova građevina je monumentalno remek-delo.

Obavezno obiđite Zelenu salu, nazvanu tako po zelenom tepihu i brazilskoj zastavi u kojoj se nalazi kolekcija slika i skulptura najpoznatijih brazilskih umetnika.

Gugenhajm (Bilbao, Španija)
Građevina koja je promenila hvatanje arhitekture za sva vremena. Iako je od početka 20. veka do danas izgrađeno mnogo velelepnijih spomenika kulture, sjajni muzej predstavlja njihovog oca u dizajnerskom pogledu. Obložen titanijumom spolja i belim uglačanim mermerom iznutra, Gugenhajm je svedočnanstvo visoke umetnosti i formalne složenosti.

Lepota u malom: Možete posetiti prvu veću zgradu Gugenhajmovog projektanta Frenka Gerija – mali beli Vitra Muzej u Vajlu na Rajni u Nemačkoj.

Zgrada \"Krajslera\" (Njujork, SAD)
Arhitekta Vilijam van Alen projektovao je najupečatljiviju zgradu među Njujorškim oblakoderima. Savršen je spoj megalomanskog američkog arhitektonskog duha (koji teži tome da sve bude najlepše, najveće i najviše) i opčinjenosti svetlucavim detaljima. Iako je danas daleko od najviše zgrade, njena kruna od nerđajućeg čelika još može da zaslepi i skeptično oko.

Zanimljivost: Ovo je jedina zgrada na svetu koja je dekorisana ukrasima sa automobila. Naime, dva ogromna orla koji se nalaze na 61. spratu su kopija onih sa Krajslerovog modela iz 1929. godine.

Mont St-Michel (flickr/Hellebardius)

Mont St Michel (Normandija, Francuska)
Iako nije najraskošniji zamak u Francuskoj, svakako ima najlepšu lokaciju i to na samoj obali Normandije. Prvi samostan napravljen je 709. godine, ali se doterivao i proširivao stotinama godina. Hodočasnici i dan danas pretrčavaju bezbednosni mostić sagrađen 1879. sve do plaže i nazad do Monta rizikujući da ih povuku ogromni snažni talasi.

Savet: Obavezno probajte lokalni specijalitet od jagnjetine koja pase na tamošnjim slanim poljima.

Blohova zgrada Muzeja „Nelson Atkins\" (Kanzas Siti, SAD)
Za razliku od većine rekonstrukcija istorijskih muzeja, ova je obavljena savršeno. Stiven Hol je uspeo da doda duh trećeg milenijuma na građevinu iz 1933. a da pritom ne oduzme ništa od njene patine i šarma. Njegove „kutije\" od matiranog stakla samo proviruju iz trave i reflektuju zrake zalazećeg sunca i propuštaju tek toliko svetlosti da se niz podzemnih galerija dramatično oboji zlatnom bojom.

Posebna atrakcija: Posetite Nogučijevu Ložu skulptura, minimalističko mesto koje je napravio japansko – američki umetnik.
Izvor: b92.net

(Fotografije svih zgrada pogledajte OVDE