Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je turističku ponudu ove godine usmerila na ekonomski osetljive turiste, pa će cene noćenja u privatnom standardizovanom smeštaju biti šest evra po danu, izjavio je direktor te organizacije Bojan Stanojević.

On je na 33. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu rekao da je u Crnoj Gori akcijom "Zove more" turistima omogućeno sedam noćenja u privatnim smeštajima i hotelima sa dve ili tri zvezdice za 42 do 74 evra u zavisnosti od sezone. "Cene turističkih usluga u Crnoj Gori ove godine ostaju iste", kazao je Stanojević dodajući da se ove godine ocekuje najviše turista koji će doći sa idejom da ne potroše previše novca.

On je naglasio da je broj noćenja srpskih turista prošle godine činio 30 odsto od ukupno 1,8 miliona noćenja u Crnoj Gori i dodao da se u poslednje četiri godine procenat poseta srpskih turista u ukupnom broju turističkih poseta kreće između 28 i 34 odsto. "Bez obzira na viznu libelarizaciju od 19. decembra 2009. godine turisti iz Srbije i dalje imaju naviku da letuju u Crnoj Gori i da se osećaju kao kod kuće", kazao je Stanojević.

On je istakao da srpski turisti posećuju i planine Crne Gore za vreme novogodišnjih praznika, ali da ne postoji precizan podatak o broju poseta jer je "dosta turista iz Srbije ove zime posetilo crnogorske planine u privatnim aranžmanima". "Crna Gora je postala interesantna destinacija i za aktivni odmor, rafting, ekoturizam, seoski i avanturistički turizam", naveo je Stanojević i rekao da u Crnoj Gori postoji 6.000 km obeleženih mauntinbajk (mountain bike) staza.

On je istakao i kongresni turizam, koji je u Crnoj gori u razvoju i izrazio nadu se da će takav vid turizma biti interesantan za srpsko tržište.
Izvor: Economy.rs