Ako vam u Srbiji ovih dana nije dovoljno hladno, postoji idealna destinacija: Južni pol postao je verovatno poslednje mesto na planeti koje je počelo da prima organizovane posete turista.

Doduše, malo je specijalnih gostiju, ne samo zato što tura košta 40.500 dolara, već zato što za te pare ne možete da očekujete nikakvu udobnost. Štaviše, delićete skromne uslove života sa američkim naučnim timom koji na jedinom nenaseljenom kontinentu boravi poslom.

Kada su u svoju turističku ponudu uvrstili Južni pol, šefovi američke turističke agencije „Polar ekspres" verovatno su više imali na umu reklamne nego poslovne efekte. Njihova očekivanja su, međutim, prevazišli prebogati turisti željni nečeg sasvim novog.

Antarktik je danas jedna od najdivljijih oblasti planete. Kontinent zarobljen u ledu, ogromni glečeri koji se sve opasnije otkidaju i tope, poslednjih godina privlače sve više istraživača, ali i avanturista i sanjara. Turističke agencije ga, stoga, merkaju već godinama, mada retke uspevaju da ostvare redovne „ture". Moguće je do Južnog pola stići udobnim brodovima, čak ga i obići samo tokom antarktičkog leta, nagledati se do mile volje pingvina i ledenih bregova iz udobnosti toplih kabina.

Procenjuje se da su šesti kontinent već obišle desetine hiljada turista. Ali na tle, ili večiti led koji ga pokriva, ne može svako, već samo oni koji prođu prethodne psihofizičke provere. Na Južnom polu, gde se najviše temperature tokom leta kreću oko tri stepena ispod nule, a ledeni vetrovi duvaju brzinama od 250 kilometara na sat, nema improvizacije. Svaka greška može da znači sigurnu smrt.
Izvor: novosti.rs