Vankuver je, petu godinu zaredom, po rezultatima istraživanja, najpoželjniji grad za život, Melburn je na drugom mestu, na trećem je Beč, a onda, na četvrtom i petom mesto, ponovo su kanadski gradovi – Toronto i Kalgari.

Po rezultatima istraživanja kompanije "The Economist Intelligence Unit", koja se bavi analizom, istraživanjem i konsaltingom, kanadski obalski grad u kom su 2010. održane Zimske olimpijske igre, prvi je među deset najpoželjnijih gradova za življenje u svetu, a zadovoljio je 98 posto traženih uslova – kada je reč o sigurnosti i opštoj stabilnosti življenja, zdravstvenoj nezi, kulturnoj ponudi, brizi o okolini i o obrazovanju, infrastrukturi. Vankuver titulu drži od 2007.

"Gradovi srednje veličine u razvijenim zemljama sa relativno niskom gustinom naseljenosti najčešće imaju odličnu infrastrukturu i kulturnu ponudu pa i manje problema s nečistoćom i zločinima", rekao je jedan od autora ove ankete.

Na šestom mestu je finski Helsinki, a od sedmog do desetog mesta nalaze se australijski gradovi Sidnej, Pert i Adelaida, kao i novozelandski Ouklend.
Izvor: tportal.hr