Turistička organizacija Beograda (TOB) imala je vema uspešnu prezentaciju na nedavno završenom sajmu turizma u Briselu, izjavio je direktor te organizacije Dejan Veselinov.

– Beograd smo predstavili kao "city break" destinaciju i grad kulture, sa akcentom da se glavni grad Srbije nalazi u procesu kandidature za evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Takođe, predstavili smo i sportske događaje, kongrese i nove programe aktivnog odmora u Beogradu, koji su veoma traženi na tom tržištu. Nacionalna avio-kompanija "Jat Airways" leti tri puta nedeljno za Brisel, a najavljeno je da će od marta niskotarifna kompanija "Wizz Air" leteti dva puta nedeljno za Beograd, što ukazuje na veći broj gostiju iz Belgije u narednom periodu – izjavio je Veselinov.

On je podsetio da je izuzetno zapaženo prošla ceremonija predaje organizatorima skupa srpske šumadijske nošnje, koja je poslužila da se u nju obuče simbol grada Brisela – "maneken koji piški".

– Svečana ceremonija priređena je u Gradskoj kući belgijske prestonice, dok je na glavnom trgu održan koncert ansambla "Kolo" i duvačkog orkestra Dejana Petrovića. Takođe, u toku sajma, organizovana je i gastronomska nedelja srpske kuhinje u restoranu "L’Altro Mondo", koji se nalazi u boemskoj četvrti I’llot Sacre, u organizaciji restorana "Šešir moj". U restoranu se delio propagandni materijal TOB-a, razglednice i suveniri sa motivima Skadarlije – naveo je Veselinov.

Po njegovim rečima, poseta predstavlja nastavak saradnje, koju su obnovili predstavnici Skupštine grada Beograda, opštine Stari grad i TOB-a, koji su pre dve godine boravili u Briselu kao počasni gosti manifestacije "Fete tradicionale".

U cilju promocije srpske prestonice na sajmu je podeljeno pet vrednih "city break" vaučera za dolazak u Beograd, koji uključuje dve avio-karte, smeštaj i ishranu u našim hotelima sa četiri zvezdice i razgledanje grada. Tokom sajma emitovan je i film "Kako nas vide stranci sa brodova", kao rezultat istraživanja turističke ponude Beograda od stranih gostiju koji naš grad posećuju rečnim kruzerima – zaključio je Veselinov, uz podsećanje da je broj gostiju iz Belgije u toku prošle godine porastao za 14 odsto.

 

***************************************************
U Beogradu u decembru 26 odsto više turista nego u istom mesecu 2009. godine

Po podacima Zavoda za statistiku i informatiku, u decembru 2010. godine u Beogradu je boravilo 42.653 turista što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 26 odsto. Ostvareno je 98.682 noćenja, odnosno 16 odsto više nego u decembru 2009. godine. Beograd je u poslednjem mesecu prošle godine posetio 29.521 stranac, što je u odnosu na isti mesec u 2009. godini više za 25 odsto. Porastao je i broj njihovih noćenja za 28 odsto, to jest u Beogradu je ostvareno 62.455 noćenja. Najviše gostiju iz inostranstva bilo je iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Nemačke i Italije.

Prošle godine u Beogradu je boravilo 502.875 turista, što je za sedam odsto više u odnosu na 2009, dok je broj noćenja opao za tri odsto i iznosi 1.204.050. U našem gradu prošle godine boravila su 378.194 strana gosta, što je za 10 odsto više nego pretprošle godine. Međutim, i ovde je broj noćenja bio u padu, ali za jedan odsto, tako da je u Beogradu ostvareno 792.608 noćenja.
Izvor: beograd.rs