Saraj-karnevalom i karavanom 7. februara počeće Međunarodni festival “Sarajevska zima” 2011, dvadeset sedmi po redu, ove godine pod sloganom “Umetnost ljubavi”.

Na karnevalu će učestvovati umetnički stvaraoci, umetnička društva, ulični plesači, majstori vatre, svetla i pokreta; ali i 30 konja koji će proći najužim centrom Sarajeva.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić kazao je da se na otvaranju festivala očekuje oko hiljadu ljudi, a u samoj ceremoniji otvaranja učestvovaće stotinu ljudi iz 15 zemlja, dok će počasni gost "Sarajevske zime" biti Mađarska kao zemlja koja predsedava Evropskom unijom. Spahić je naglasio da će zvanično festival početi 8. februara brojnim umetničkim dešavanjima, a da će u dva dana festivala u Sarajevu biti "više umetnosti nego što jedan grad ima za celu godinu". Još jedna simbolika festivala biće stogodišnje bure koje će biti svojevrsna centralna skulptura.

Reditelj celog projekta ceremonije otvaranja "Sarajevske zime" i ove godine je Nedžad Begović, koji je izjavio da se radi o izuzetno zahtevnoj ceremoniji, s velikim brojem učesnika na mnogo lokacija. "Naš osnovni cilj je da budemo drugačiji, svežiji, da prenosimo pozitivnu energiju i animiramo ceo grad", dodao je Begović.

Festival će biti zatvoren 28. februara, a Spahić je kazao da će to biti 20 dana u znaku velikih svetskih jubileja kompozitora Franca Lista, Gustava Malera i pisaca Ive Andrića, Česłava Miłoša, Omera Hajama i Tina Ujevića. 
Izvor: vesti-online.com