Ako je cilj tvoga putovanja šoping, onda moraš znati šta je to Tax Free. Čak i ako nisi kupoholičar, ali si se počastio nekom “sitnicom” u inostranstvu, imaš pravo na povraćaj poreza kada budeš odlazio kući.

Svi putnici koji ne žive u EU imaju pravo na povraćaj poreza koji im je naplaćen prilikom kupovine robe. Porez je već uključen u cenu artikla i biće ti vraćen kada budeš odlazio kući, ali samo ako znaš proceduru.

Kada nešto kupiš obavezno pitaj prodavce da li ta roba podleže povraćaju poreza na granci. Ako dobiješ potvrdan odgovor, na kasi često izdvojenoj samo za kupce koji žive van EU, pokaži svoj pasoš, a oni će tebi dati fiskalni račun i obrazac kojim se potvrđuje da roba podleže povraćaju poreza.

Ako imaš više takvih računa, iz jedne ili nekoliko različitih prodavnica, čuvaj ih zajedno, u jednoj koverti, a robu koju si kupio spakuj tako da lako možeš da je pokažeš na granici.

Naime, na nekim graničnim prelazima, na aerodromima najčešće, mogu zahtevati od putnika da pokažu ne samo račune i pasoš, već i kupljenu robu.

Prilikom izlaska iz zemlje u kojoj si šopingovao, obavezno potraži poseban pult na kojem piše Tax Free Cash Refund, nemoj to da zaboraviš. Niko te neće podsetiti da treba da ti vrati novac! Takođe, računaj na to da nisi jedini kome treba da se vrati novac i da ćeš možda naići na gužvu.

Kupljena roba se mora izneti iz EU u roku od tri meseca.
Izvor: Mondo