Maču Pikču, drevni grad Inka iz XV veka koji je pod zaštitom Unesko-a, privlači s godinama sve veći broj posetilaca.

Da bi se zaštitili kameni ostaci ovog grada iz perioda pre Kolumba, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu namerava da ubuduće ograniči pristup turistima.

\"Maču Pikču je žrtva svoje slave, a interes koji pobuđuje je ogroman. U isto vreme, u interesu je Peruanaca da zaštite ovo mesto\", izjavila je Irina Bokova, generalna direktorka Unesko-a, posle susreta sa predsednikom Perua, Alanom Garsijom.

Bokova, koja bi uskoro trebalo da poseti sveti grad Inka, smatra da Maču Pikču, pored turizma, trpi i pogubne posledice klimatskih promena koje su već izazvale određena oštećenja. Jedan od faktora rizika koji je generalna direktorka Unesko-a pomenula je i seča šuma koja preti da izazove klizišta nedaleko od grada.

Bokova je najavila da Unesko namerava da donese plan za zaštitu arheološkog blaga Maču Pikčua, ali nije navela nikakve detalje, ni rokove. Svedok vremena veličanstvenog carstva Inka, Maču Pikču nalazi se na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine.

Sakriven i zaboravljen tokom više vekova, ovaj grad se smatra remek-delom arhitekture Inka. Otkrio ga je 1911. američki arheolog Hiram Bingam sa Univerziteta Jejl. U julu 2007. Maču Pikču je proglašen jednim od novih sedam svetskih čuda.
Izvor: srbijanet.rs