Predivni spiralni neboder sa baštom na svakom spratu trebao bi da bude izgrađen u Abu Dabiju.

Na takmičenju koje je organizovala nevladina Organizacija za umetnost i arhitekturu, iz Njujorka, pobedu je odnela arhitektonska kompanija \"Nabito\" iz Barselone, koja je predstavila koncept neobičnog, modernog i ekološki prihvatljivog nebodera.

Arhitekte \"Nabita\" tvrde da trenutno vrše pregovore s nadležnim vlastima u Abu Dabiju kako bi neboder tamo bio izgrađen, prenose američki mediji. Koncept nebodera jeste načiniti održiv spoj mesta za stanovanje, rad i javni prostor. Velika pažnja posvetiće se ekološkoj održivosti, tako da će se tokom gradnje koristiti samo ekološki prihvatljive tehnike i materijali.

Na ideju o ovom neboderu španske arhitekte došle su posmatrajući spiralne stepenice u Istanbulu.
\"Nedavno smo bili u Istanbulu na otvaranju jedne naše zgrade i bili smo naprosto oduševljeni spiralnim stepenicama na zgradi koja se nalazila ispred naše. Počeli smo da se šalimo, igramo i razmišljamo o načinima kako da od tog oblika projektujemo zgradu\", ispričao je Roberto Ferlito, jedan od osnivača kompanije Nabito, otkrivši kako je rođena ideja za veličanstveni spiralni neboder.
Izvor: sarajevo-x.com