Naravno da ste se naoružali bilo kakvim digitalnim aparatom. Naravno da vas je usrećila komanda “Auto” i da ni ne pomišljate na “Manual”. Niste za džabe uzeli “idiota”. Avaj! Često i sa “idiotom” fotografije sa letovanja izgledaju idiotski i jedino vam preostaje da kliknete na “Delete”. Zato pročitajte ovaj tekst…

Posle razgovora sa nekoliko naših poznatih fotografa, ukratko prenosimo najvažnije savete koji, uz mrvicu talenta, mogu da vas pretvore u uspešnog škljocatora ili bar u amatera kome nijedan uslikani trenutak sa letovanja neće propasti. Pravilo pre svih pravila kad ste na letovanju: ako već imate fotoaparat – neka vam uvek bude pri ruci!

1. Zlatno pravilo je da vodite računa o pozadini, a ne samo o objektu koji želite da fotkate. Trudite se da pronađete što bolji ugao snimanja i najbolje mesto. Trudite se da pozadina ne odvači pažnju od objekta snimanja.

2. Ukoliko fotografišete ljude, uvek je bolje da ne poziraju i da ne obraćaju pažnju na kameru, već da budu opušteni i spontani.

3. Preporuka je da ono što fotografišete ne mora uvek da bude u sredini. Fotografija može da bude dinamičnija ako je figura na jednoj strani.

4. Ukoliko priđete bliže objektu koji fotografišete, to će rad biti bolji. To je dobro kad je okolo gužva jer se eliminiše sve što je nepoželjno. Ali, ne budite previše blizu, jer ni to nije dobro. Obratite dobro pažnju, jer mnogi "idioti" ne mogu da snimaju na udaljenosti manjoj od jednog i po metra.

5. Kad snimate panoramu i udaljene objekte, zakačite i neke predmete koji su vam bliži; oni doprinose dubini i perspektivi.

6. Dobro svetlo umnogome doprinosi kvalitetu fotografije. Jako sunce nije uvek najbolje za fotografisanje – sačekajte da naleti oblak, pogotovo kad snimate ljude.

7. Veoma je važna mirna ruka. Kada pritiskate okidač, ne silite jer sila dovodi do pomeranja a onda fotografija neće biti oštra. Kad god imate priliku, koristite prirodne oslonce.

8. Blic koristite i u sumrak pa i po jakom suncu da biste ublažili oštre senke.
gdestinacija.com/N. M. (fotografije: predragstojanovic.blogspot.com)